Wat doet een duurzaamheidsadviseur?

Een duurzaamheidsadviseur houdt zich bezig het het adviseren van organisaties en bedrijven over duurzaamheid. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar de werkzaamheden van een duurzaamheidsadvies kunnen behoorlijk uiteenlopen. In deze blog kijken we naar de verschillende werkzaamheden van de duurzaamheidsadviseur.

Inhoudsopgave

  1. Wat doet een duurzaamheidsadviseur?
  2. Over welke competenties moet een duurzaamheidsadviseur beschikken?
  3. Persoonlijk en eerlijk duurzaamheidsadvies

Wat doet een duurzaamheidsadviseur?

Een duurzaamheidsadviseur adviseert organisaties in het maken van duurzamere keuzes. Dat kan gaan over een hoop uiteenlopende thema’s binnen duurzaamheid gaan, denk bijvoorbeeld aan het verminderen van je ecologische voetafdruk, het implementeren van duurzame oplossingen, het verminderen van afval en vervuiling en het bevorderen van een circulaire economie.

Duurzame strategie bepalen

Vaak begint een duurzaamheidsadviseur met het uitvoeren van een analyse van de huidige situatie. Uit deze analyse moeten concrete verbeterpunten komen op het gebied van duurzaamheid. Op basis van deze punten kan een duurzaamheidsstrategie worden opgesteld, waarin deze punten worden getackeld.

Daarnaast kan een duurzaamheidsadviseur helpen bij de implementatie van duurzame oplossingen, bijvoorbeeld door trainingen en workshops te geven of door te ondersteunen op het gebied van reporting. Daarnaast kan een duurzaamheidsadviseur helpen bij het behalen van keurmerken of het voorbereiden van de organisatie op een audit.

Het doel van een duurzaamheidsadviseur is uiteindelijk om organisaties te helpen bij het bereiken van hun doelen op een manier die duurzaam is voor zowel het bedrijf als de planeet.

Over welke competenties moet een duurzaamheidsadviseur beschikken?

Een duurzaamheidsadviseur moet over verschillende vaardigheden beschikken. Deze heeft zowel technische kennis als strategisch inzicht en communicatieve vaardigheden nodig om effectief te kunnen adviseren over duurzaamheidsvraagstukken. Dit zijn een aantal competenties waar je als duurzaamheidsadviseur over moet beschikken:

1. Technische kennis

Als duurzaamheidsadviseur moet je beschikken over de nodige kennis van verschillende duurzaamheidsconcepten. Denk bijvoorbeeld aan duurzame energie, afvalbeheer, circulaire economie, mobiliteit en meer. Als duurzaamheidsadviseur zul je daarnaast op de hoogte moeten blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast moet je de vertaalslag kunnen maken naar de taal van je klanten, zodat zij ook begrijpen welke ontwikkelingen spelen en welke invloed dit heeft op hun bedrijfsprocessen.

2. Strategisch inzicht

Wanneer je aan de slag gaat met duurzaamheid is een strategie enorm belangrijk. Een duurzaamheidsadviseur moet dan ook in staat zijn om duurzaamheidsvraagstukken te analyseren, kernproblemen te identificeren en de juiste prioriteiten te stellen bij het bedenken van een oplossing.

3. Communicatievaardigheden

Duurzaam worden doe je niet in je eentje. Bij duurzaamheid en MVO komen altijd meerdere stakeholders kijken. Een duurzaamheidsadviseur moet dan ook goed kunnen schakelen tussen deze verschillende belanghebbende. Denk bijvoorbeeld aan het bestuur, de werknemers en mensen van buiten je organisatie. Als adviseur moet je dan ook goede presentatievaardigheden hebben.

wat doet een duurzaamheidsadviseur

4. Projectmanagementvaardigheden

Een duurzaamheidsadviseur moet in staat zijn om duurzaamheidsprojecten te managen, inclusief het plannen, budgetteren en coördineren van activiteiten. Hij of zij moet ook in staat zijn om teams aan te sturen en samen te werken met andere experts binnen en buiten de organisatie.

5. Analytische vaardigheden

Een adviseur duurzaamheid moet beschikken over sterke analytische vaardigheden. Je moet gegevens en cijfers kunnen analyseren en op basis daarvan conclusies trekken en aanbevelingen doen. Wanneer je aan de slag gaat met een duurzaamheidsstrategie moet er namelijk wel gemeten worden of jouw inzet ook voor input zorgt. Een adviseur moet daarnaast data begrijpen en dit kunnen verwerken in duurzaamheidsrapporten en presentaties.

6. Creativiteit en innovatie

Duurzaamheid staat relatief gezien nog steeds in de kinderschoenen. Een adviseur moet daarom ook in staat zijn om creatief uit de hoek te komen. Door innovatieve oplossingen te bedenken voor duurzame uitdagingen kun je nieuwe ideeën en praktische oplossingen genereren die een bedrijf echt verder helpen. Soms zul je het wiel helaas wél uit moeten vinden dus.

De bovenstaande competenties zijn enorm belangrijk voor een effectieve duurzaamheidsadviseur. Wanneer je aan de slag gaat met het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie voor je organisatie is het eigenlijk onmisbaar om iemand zonder deze competenties op jouw project te zetten.

Persoonlijk en eerlijk duurzaamheidsadvies

Zoek jij nog een partij die je van eerlijk en kundig advies voorziet tijdens je duurzaamheidstraject? Robin Good helpt bedrijven al méér dan 20 jaar met verduurzamen. We kijken niet alleen naar wat niet kan, maar richten ons juist op wat wél kan. Ons motto is niet voor niks; Sustainability with a smile. Wil jij ook starten met duurzaamheid? Neem dan contact met ons op of lees meer over ons adviesbureau duurzaamheid!

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×