Duurzaamheidsinventarisatie

Duurzaamheidsinventarisatie
Weet waar je staat

Veel organisaties lopen vast of het lukt ze niet om te starten met hun duurzame plannen. Vaak is de oorzaak gelegen in het ontbreken van een goede basis. De verschillende activiteiten zijn als los zand aan elkaar verbonden en het ontbreekt aan een visie en strategie.

Wat we weten uit ervaring is dat een duurzaamheidstransitie gedoemd is te mislukken wanneer dit het geval is. De medewerker heeft moeite de logica van het geheel te overzien en bij de eerste de beste tegenslag valt alles uit elkaar.

Je wilt of moet aan de slag met duurzaamheid, maar je weet niet wat je moet doen of hoe je moet beginnen? We helpen je graag op weg.

Wat kan een duurzaamheidsinventarisatie voor jou betekenen?

Een goede inventarisatie vormt de basis voor elke transitie. En dus ook een duurzaamheidstransitie. Want weten waar je staat en weten wat er nu al goed gaat, vormen het fundament voor de verdere verduurzaming van je organisatie.

Robin Good heeft daarom een methode ontwikkeld die snel jouw bestaande activiteiten in kaart brengt en die inzicht geeft in de ambitie van de organisatie. Wat mag jij als resultaat verwachten van deze unieke aanpak?

  • Alle huidige activiteiten overzichtelijk gestructureerd tot een logisch geheel. Dit geeft duidelijkheid en helderheid en vormt een goede basis voor toekomstige activiteiten.
  • Hoge mate van energie door een snelle en efficiënte aanpak. Dat zorgt voor een vlotte implementatie in de organisatie.
  • Draagvlak bij de medewerkers op de uitkomsten. Zij vormen immers de basis.

De duurzaamheidsinventarisatie van Robin Good

Wij geloven in de kracht van de medewerker bij het verduurzamen van een organisatie. Immers is het succes van elke transitie afhankelijk van een verandering in gedrag. 

Om dat te bereiken moet de medewerker vanaf de eerste dag zijn aangesloten. Dit programma draait dan ook grotendeels om de medewerker.

Deze is betrokken bij het verzamelen van informatie en zet kennis en ervaring in bij het vormgeven van oplossingsrichtingen.

Duurzaamheidsinventarisatie

Wanneer heb jij behoefte aan een goede duurzaamheidsinventarisatie?

Er zijn veel redenen om je duurzame transitie te beginnen met een gedegen nulmeting. Enkele van de belangrijkste redenen zijn:

  • Je wilt je organisatie klaar stomen voor een duurzame toekomst;
  • Je wilt je medewerkers betrekken bij jouw duurzaamheidsplannen;
  • Je wilt inzicht in je huidige duurzame activiteiten;
  • Je wilt een gedegen basis voor jouw duurzame ambities;
  • Je wilt een sterke duurzaamheidpropositie;
  • Je bent op zoek naar de quick-fixes, quick-wins en de big-wins.

Hoe ziet de duurzaamheidsinventarisatie van Robin Good er uit?

Elke organisatie is anders. Elke duurzaamheidsstrategie ook. Toch komt er bij alle organisaties ook iets met elkaar overeen. De medewerker is essentieel in het slagen van de transitie. Daarom hebben wij een methode ontwikkeld waarbij de medewerker centraal staat.

De inventarisatie kent drie fases:

  • Informatieverzameling: Middels een online survey willen we zoveel informatie ophalen bij de medewerkers. Een gestandaardiseerde vragenset maakt dat we de uitkomsten kunnen vergelijken met andere organisatie. Naast de vragenset gaat onze back-office ook zoek naar informatie uit de markt. Wat doet jullie concurrentie, wat vragen jullie klanten, et cetera.
  • Aanname-uitsluiting: Uit de verzamelde gegevens halen we de rode draden. Patronen die leiden naar de oplossing. Echter om aannames te voorkomen interviewen wij een aantal medewerkers. We vragen door om zo geconstateerde patronen te kunnen duiden of te ontkrachten.
  • Oplossingsrichting: Met wat we daar uit toe hebben geleerd, gaan we het gesprek aan met enkele medewerkers om te komen tot oplossingsrichtingen. Nog geen concrete activiteiten, maar wel een richting die de basis vormt voor ons advies aan de directie van de organisatie.

Na de inventarisatie is het aan de directie om met deze uitkomsten een gedegen strategie te ontwikkelen. Alhoewel wij liever spreken van een ambitie. Deze daagt namelijk meer uit en zet aan tot actie.

De duurzaamheidsinventarisatie is echt onmisbaar!

Organisaties lopen hier vaak op vast. Uit ervaring weten wij, dat vaak niet de tijd en moeite wordt genomen om eens goed de bestaande activiteiten te inventariseren. Dat is jammer. Deze activiteiten zijn er niet voor niets. Je hebt nog geen strategie en geen beleid en toch zijn deze acties ontstaan. Daar zit dus een bepaalde energie. We helpen jou deze energie te bundelen, zodat ook jij een duurzame toekomst kunt realiseren. Neem daarom contact met ons op.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×