CSRD

Duurzaam succes met de CSRD

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die vergaande gevolgen heeft voor de manier waarop organisaties hun impact op de maatschappij en het milieu rapporteren. Vanaf 2024 verplicht de CSRD grote ondernemingen om uitgebreide informatie te publiceren over hun sociale en duurzame prestaties.

Aan de slag met de CSRD, maar weet je niet waar of hoe je moet beginnen? Robin Good helpt je op weg.

Waarom heb jij behoefte aan een adviseur duurzaamheid?

Het opstellen van een CSRD-rapport is een complexe taak die veel expertise vereist. De richtlijn CSRD vanuit de Europese Unie is omvangrijk en gedetailleerd. Er is nog veel onduidelijk over de interpretatie en toepassing ervan. Bovendien vereist de CSRD dat een organisatie data verzameld en analyseert over een breed scala aan thema’s. Daarbij is het zeer waarschijnlijk dat organisaties niet over de interne expertise of middelen voor beschikken.

De CSRD vraagt dus niet alleen kennis over verslaglegging, maar vooral ook kennis over duurzaamheid. Immers: het gaat niet alleen over het opstellen van het duurzaamheidsverslag, maar ook om het in kaart brengen van je ambitie en voortgang. In een ideale wereld werken de accountant en de duurzaamheid adviseur dus samen aan de CSRD rapportage.

De rollen van onze consultants

Elke organisatie is anders. En daarom stemmen wij onze rol af op jouw behoeften. Dan weten we zeker dat jij de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Zo bieden wij drie vormen van ondersteuning aan:

 • Adviseur: Als adviseur staan wij aan de zijlijn en voorzien we jou van advies wanneer jij daar om vraagt. Uiteraard houden we je scherp en daarom geven we je soms ook ongevraagd advies, maar jij bepaalt het tempo en wij passen ons daarop aan.
 • Regisseur: Een regisseur neemt de regie in handen. Vooraf maken we afspraken over de doelen en het tijdspad. De regisseur zorgt dat jouw mensen op tijd de juiste dingen doen. Dreigt het programma uit de pas te lopen? De regisseur meldt dit bij jou, zodat we passende maatregelen kunnen afstemmen. We staan op het speelveld, maar niet in de voorhoede.
 • Producent: een producent staat in de voorhoede en neemt het initiatief. Iemand die ter plekke, bij jou op kantoor dus, zorgt dat de klus geklaard wordt. De producent bewaakt de voortgang en neemt maatregelen binnen, de vooraf gemaakte, afspraken.

Uit ervaring weten we dat de gewenste rollen in de loop der tijd veranderen. Vaak is in het begin iemand nodig die als kwartiermaker de boel optuigt en daarna steeds meer naar de achterhoede verdwijnt. Dat komt mede doordat wij er sterk in geloven dat duurzaamheid pas echt geborgd is, wanneer jouw eigen mensen dit zelfstandig kunnen. Daarom hebben wij ook onze academy opgezet.

Robin Good en de CSRD

Robin Good is dé partner die jou helpt om de CSRD-uitdaging om te zetten in een kans voor jouw organisatie. Zo voldoe je niet alleen aan de verplichting, maar haal je het meeste uit jouw duurzame investeringen. Met onze diepgaande kennis van de richtlijnen en ons bewezen track record in duurzaamheidsadvisering, helpen we jou om:

 • CSRD-verplichtingen te begrijpen en te implementeren.

 • Sociale en duurzame impact te meten en te analyseren.

 • Stakeholders te betrekken en te communiceren over duurzame inspanningen.

Vijf redenen om te  kiezen voor ondersteuning door Robin Good?

 • Ervaren en gedreven team: Ons team van specialisten heeft ruime ervaring met de CSRD en andere duurzaamheidsgerelateerde regelgeving.
 • Pragmatische aanpak: We werken met jou samen om praktische oplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij jullie specifieke behoeften en context.
 • Klantgerichte service: We bieden een flexibele en transparante service, met heldere communicatie en deadlines.
 • Totaaloplossing: We ondersteunen  bij alle aspecten van CSRD-rapportage, van dataverzameling tot stakeholdercommunicatie.
 • Betaalbaar: Wij geloven in transparantie en vinden dat duurzaamheid betaalbaar moet zijn. Daarom werken wij tegen schappelijke tarieven.
Duurzame implementatie

Vijf voordelen van een goede CSRD rapportage?

Verhoogde transparantie en reputatie:

 • Door de duurzame inspanningen transparant te communiceren, verbeterd de reputatie als een verantwoordelijke en betrouwbare organisatie.
 • Dit kan leiden tot meer vertrouwen van stakeholders, zoals investeerders, klanten en medewerkers.


Aantrekkelijker voor stakeholders:

 • Steeds meer stakeholders, zoals investeerders en klanten, eisen transparantie over de sociale en duurzame prestaties van organisaties.
 • Een goede CSRD-rapportage kan jouw organisatie aantrekkelijker maken voor deze stakeholders.


Identificatie van risico’s en kansen:

 • Het proces van CSRD-rapportage kan jouw organisatie helpen om risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid te identificeren.
 • Dit kan leiden tot betere besluitvorming en strategische planning.


Stimulatie van innovatie en efficiëntie:

 • Duurzaamheidsprestaties verbeteren kan leiden tot innovatie en efficiëntie in jouw organisatie.
 • Dit kan kosten besparen en de winstgevendheid verhogen.


Betere stakeholderdialoog:

 • CSRD-rapportage kan leiden tot een betere dialoog met stakeholders over jouw duurzame inspanningen.
 • Dit kan waardevolle feedback opleveren en jouw organisatie helpen om te leren en te verbeteren.

Hoe kunnen wij je helpen…

… neem contact met ons op om dit samen te ontdekken. Met ons heldere stappenplan helpen we je snel op weg. Dan weet je zeker dat je op tijd bent om aan de CSRD-verplichting te voldoen. Wil je eerst wat meer weten over de CSRD? Lees dan onze whitepaper of ons CSRD blog.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×