Duurzaamheidsverslag

Duurzaamheidsverslag

Benieuwd welke impact jouw duurzaamheidsstrategie heeft op je bedrijfsdoelstellingen, stakeholders en moedertje aarde? We leggen het graag voor je vast. In onze verslaglegging maatschappelijk verantwoord ondernemen publiceren we alle stappen die jouw organisatie heeft gezet en de resultaten die hiermee behaald zijn. Zo ziet iedereen hoe goed jij wel niet bezig bent!

Benieuwd naar hoe je jouw duurzame ambitie en activiteiten vastlegt in een duurzaamheidsverslag of -rapport? We leggen het graag aan je uit.

Waarom kiezen voor een duurzaamheidsverslagleg?

Jouw maatschappelijk verantwoorde verslaglegging helpt je bij zowel je interne als externe bedrijfsdoelstellingen. Bewustwording en draagvlak zijn onmisbaar wanneer je een succesvolle transitie wil maken. Met verslaglegging wordt er vastgelegd welke stappen er zijn gezet – en waar er nog werk aan de winkel is.

Met verslaglegging creëer je inzicht in de voortgang van je transitie en stel je tegelijkertijd nieuwe acties op. Zo weten je stakeholders wat ze de komende tijd van je kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt.

Daarnaast kan het ook gebruikt worden als een krachtig marketingtool. Je kunt namelijk de resultaten van jouw transitie in kaart brengen en presenteren aan de buitenwereld.

Een andere reden om te kiezen voor verslaglegging is omdat het in sommige gevallen geëist wordt door een derde partij. Wie zien dit regelmatig terug bij overheidsprojecten of organisaties die verduurzamings-eisen neerleggen bij toeleveranciers.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (of CSRD in het kort) is een Europese Richtlijn die grote bedrijven verplicht om jaarlijks te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Het doel van deze richtlijn is ervoor zorgen dat er meer transparantie en inzicht komt op dit vlak.

Op dit moment rapporteren al verschillende bedrijven over duurzaamheid, maar vaak ligt de focus op wat goed gaat – en minder op waar de risico’s liggen of wat er beter kan. Ook wordt nog onvoldoende gefocust op thema’s waar bedrijven de meeste impact kunnen maken.

Via de CSRD streeft Europa ernaar om dit aan te pakken en bedrijven te stimuleren te werken aan strategieontwikkeling om prestaties te verbeteren en zich nog meer te focussen op die thema’s die hen het meeste aangaan.

Voor enkele grote corporations geldt de verplichting voor deze verslaglegging al in 2024. Andere bedrijven krijgen nog een jaartje extra tijd. Verslaglegging wordt verplicht voor organisaties doe voldoen aan twee van de drie onderstaande eisen:

 

  • Meer dan 250 FTE
  • Meer dan € 40 miljoen omzet
  • Meer dan € 20 miljoen balanstotaal
Duurzaamheidsverslag csrd

Hoewel de eerste rapportage-verplichtingen dus nog twee jaar op zich laat wachten, moeten veel bedrijven in aanloop daarnaartoe al werk maken van het opstellen of updaten van hun duurzaamheidsstrategie die ten grondslag ligt aan deze rapportage.

Daarnaast moeten er processen en systemen worden ingericht om deze data te verzamelen. Duurzaamheidsindicatoren moeten worden vastgesteld, net als de borging van de kwaliteit van de data. Om straks aan al deze eisen te voldoen is het verstandig vandaag al te beginnen.

Hulp nodig bij je duurzaamheidsverslagleg?

Robin Good helpt je graag bij je duurzame verslaglegging. We stellen deze samen met je op, of nemen je verslaglegging compleet uit handen. Het opstellen van deze verslaglegging gebeurt meestal in combinatie met onze duurzaamheidsstrategie. We stellen namelijk KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) voor je op waarlangs de verslaglegging zal gaan.

KPI’s zijn prestatie indicatoren die inzichtelijk maken wat de voortgang van je duurzaamheidsdoelen zijn. Je kunt dit zien als de materiële- meetbare kant van een duurzaamheidsstrategie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • CO2 uitstoot (carbon footprint)
  • Percentage hernieuwbare energie
  • Hoeveelheid minder waste door reststromen
  • Maatschappelijk impact
  • ESG (environtmental social governmental)
  • CSRD (dé verslaglegging directive vanuit EU)

Heb jij je eerste duurzame(re) stappen al gezet? Goed bezig! Neem contact met ons op voor verslaglegging of vraag om meer informatie.

Zet vandaag nog de eerste stap richting jouw duurzaamheidsverslag

Neem snel contact met ons op als je meer wil weten over onze duurzaamheidstrajecten of wanneer je wil beginnen aan je verslaglegging. Vul het formulier hier beneden in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×