Wat is VSME?

VSME: Wat moet jij weten?

In de huidige zakelijke omgeving wordt duurzaamheid steeds belangrijker, niet alleen voor grote ondernemingen, maar ook voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB). De vrijwillige standaard voor kleine en middelgrote ondernemingen (VSME) biedt een raamwerk waarmee deze bedrijven hun duurzaamheidsinspanningen kunnen structureren en communiceren. In dit artikel duiken we dieper in op de VSME-standaard en hoe het MKB deze kan gebruiken om hun ESG-ambities (Environmental, Social, Governance) te realiseren.

VSME Samengevat

De VSME-standaard is een vrijwillig raamwerk dat jouw organisatie en andere kleinere en grotere bedrijven helpt bij het rapporteren over duurzaamheid. Het bestaat uit een basismodule met minimale ESG-vereisten en een aanvullende module voor uitgebreidere informatie. Door de VSME te implementeren, kan het MKB voldoen aan de toenemende vraag naar ESG-informatie van grote bedrijven en financiële instellingen, wat hun concurrentiepositie en toegang tot financiering verbetert.

Wat is de VSME-standaard?

De VSME-standaard, ontwikkeld door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), is ontworpen voor niet-beursgenoteerde mkb’s binnen de EU. Het doel is om een gestandaardiseerd kader te bieden voor duurzaamheidsrapportage, waardoor bedrijven efficiënter kunnen reageren op ESG-informatieaanvragen van zakenpartners, banken en investeerders. citeturn0search1

Waarom is de VSME standaard belangrijk voor het MKB?

Hoewel MKB-ers niet (meer) verplicht zijn om volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) te rapporteren, ervaren ze indirecte druk vanuit de waardeketen. Grote ondernemingen die wel onder de CSRD vallen, vragen hun leveranciers – vaak het kleine en middelgrote bedrijven – om ESG-informatie. Door de VSME-standaard te gebruiken, kunnen MKB-ers als jijzelf proactief aan deze verzoeken voldoen en de positie in de markt versterken

VSME

Hoe ziet de VSME standaard er uit?

De Vrijwillige Standaard voor Micro-, Kleine en Middelgrote Ondernemingen (VSME) is ontworpen om MKB-ers te ondersteunen bij het rapporteren over hun duurzaamheidsinitiatieven. De standaard is modulair opgebouwd, waardoor bedrijven kunnen kiezen voor een basisrapportage of een meer uitgebreide aanpak, afhankelijk van hun specifieke behoeften en ambities.

Basismodule

De basismodule richt zich op de essentiële aspecten van duurzaamheid en omvat de volgende hoofdonderwerpen:

  1. Algemene informatie: Bedrijfsgegevens zoals omzet, aantal medewerkers en sector (NACE-code).
  2. Ecologie (Milieu-impact):
    • Energie en broeikasgasemissies: Het totale energieverbruik en de bijbehorende CO₂-uitstoot (Scope 1 en 2).
    • Waterverbruik: Hoeveelheid water die het bedrijf gebruikt, vooral in gebieden met waterstress.
    • Vervuiling: Eventuele uitstoot naar lucht, water en bodem.
    • Circulaire economie en afvalbeheer: Hoe het bedrijf omgaat met grondstoffen, afvalproductie en recycling.
    • Biodiversiteit: Activiteiten in of nabij kwetsbare natuurgebieden.
  3. Sociaal (Werkgeverschap & Veiligheid):
    • Personeelsoverzicht: Aantal medewerkers, contractvormen en genderverdeling.
    • Gezondheid & veiligheid: Aantal werkgerelateerde ongevallen en ziekteverzuim.
    • Opleiding en beloning: Uren training per werknemer, loonverdeling en collectieve arbeidsovereenkomsten.
  4. Governance (Bedrijfsvoering & Integriteit):
    • Corruptie en omkoping: Aantal veroordelingen en opgelegde boetes.

Deze module biedt een overzichtelijk kader waarmee kleine en middelgrote bedirjven hun belangrijkste ESG-prestaties kunnen vastleggen en communiceren.

Uitgebreide module

Voor bedrijven die dieper willen ingaan op hun duurzaamheidsinspanningen, biedt de uitgebreide module aanvullende onderwerpen:

  1. Strategie: Beschrijving van het businessmodel, strategische doelstellingen en hoe duurzaamheid hierin is geïntegreerd.
  2. Beleid, acties en doelstellingen: Gedetailleerde informatie over duurzaamheidsbeleid, actieplannen en specifieke doelen.
  3. Klimaatrisico’s en -kansen: Identificatie van klimaatgerelateerde risico’s en kansen, en de impact hiervan op de bedrijfsvoering.
  4. Mensenrechten en sociale kwesties: Informatie over mensenrechtenbeleid, arbeidsomstandigheden en betrokkenheid bij de gemeenschap.
  5. Governance-structuur: Details over de bestuursstructuur, ethische richtlijnen en naleving van regelgeving.

Door deze module te implementeren, kunnen bedrijven een uitgebreider beeld geven van hun duurzaamheidsstrategie en -prestaties, wat vooral relevant is voor stakeholders zoals investeerders en grote klanten.

En als je echt het verschil wilt maken…

De VSME-standaard beperkt zich tot scope 1 en 2, ofwel de uitstoot van de eigen organisatie. Bij veel organisaties ligt de echte impact vaak buiten de eigen organisatie. Denk maar aan een bank, zit hun impact in het kantoor met zijn led-verlichting en warmtepomp of in de projecten waarin zij investeren? En bij een handelsbedrijf zit de productie vaak verborgen in de productie van het product of het transport daarvan.

Ons advies is dan ook om naast de genoemde vijf onderdelen van de uitgebreide module, ook aan de slag te gaan met scope 3. En dus met de waardeketen. Dat hoeft niet meteen heel complex en ingewikkeld te zijn. Begin eerst eens één stapje terug (upstream, bijvoorbeeld de emissies van jouw leveranciers) en verder (downstream, bijvoorbeeld het transport naar de klant). En als we die onder controle hebben dan zien we wel weer verder.

VSME CSRD

Voor wie is de VSME standaard geschikt?

De VSME-standaard is speciaal ontwikkeld voor niet-beursgenoteerde MKB bedrijven binnen de EU die buiten de verplichte reikwijdte van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vallen. Het biedt deze bedrijven een gestandaardiseerd kader om op een efficiënte en proportionele manier te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen.

Wil je weten hoe jij snel en eenvoudig aan de slag kunt gaan met de verduurzaming van jouw organisatie?
Download dan ons whitepaper: In zeven stappen duurzaam

Wat is de status van VSME?

De VSME-standaard werd in december 2024 gepubliceerd en is sindsdien beschikbaar. Hoewel de standaard vrijwillig is, wordt verwacht dat de adoptie zal toenemen naarmate meer grote ondernemingen ESG-informatie van hun leveranciers eisen. Het is daarom verstandig voor het MKB om zich vroegtijdig vertrouwd te maken met de VSME en deze te integreren in hun bedrijfsvoering

Conclusie over het VSME

De VSME-standaard biedt het MKB een flexibel en toegankelijk raamwerk om hun ESG-prestaties te meten en te communiceren. Door te kiezen tussen de basis- en uitgebreide module kunnen bedrijven de standaard afstemmen op hun specifieke situatie en behoeften, wat hen in staat stelt om transparant en effectief te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen.

Hoe Robin Good kan helpen met het VSME

Als ESG-consultant begrijpt Robin Good de uitdagingen waarmee MKB-ers worden geconfronteerd bij het implementeren van duurzaamheidsstrategieën. Wij bieden praktische en betaalbare oplossingen om de VSME-standaard effectief toe te passen. Onze diensten omvatten:

  • Advies op maat: Begeleiding bij het opstellen van ESG-doelen die aansluiten bij de bedrijfsstrategie.
  • Training en workshops: Opleidingen voor medewerkers om bewustzijn en kennis over ESG te vergroten.
  • Implementatieondersteuning: Hulp bij het integreren van de VSME-standaard in bestaande bedrijfsprocessen.

Waarom kiezen voor Robin Good?

Bij Robin Good staan we voor praktische, betaalbare oplossingen met een glimlach. We vertalen complexe duurzaamheidsvraagstukken naar begrijpelijke en uitvoerbare stappen, zodat jouw bedrijf direct aan de slag kan. Onze aanpak is hands-on en gericht op het behalen van tastbare resultaten.

Ben je klaar om jouw bedrijf naar een duurzamer niveau te tillen en de VSME-standaard te implementeren? Neem vandaag nog contact op met Robin Good voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij jouw ESG-ambities.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×