ESG – Environmental, Social, Governance

ESG, je moet er wat mee! Steeds meer organisaties verdiepen zich in ESG. ESG wordt ook wel gezien als de opvolger van MVO en de drie P’s. Op deze pagina vertellen we meer over ESG, wat de voordelen hiervan kunnen zijn voor je organisatie en hoe je aan de slag kunt gaan om je ESG score te verbeteren!

Wat is ESG?

ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Deze term is upcoming in de wereld van duurzaamheid en MVO. De term ESG verwijst naar drie belangrijke aspecten van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

  • Environmental (milieu): Gaat over de impact die je als bedrijf of organisatie hebt op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan je uitstoot, je gebruik van natuurlijke hulpbronnen en je afvalbeheer.
  • Social (sociaal): Gaat over de manier waarop je als organisatie omgaat met mensen. Denk bijvoorbeeld aan je medewerkers, klanten, stakeholders en andere personen binnen je (lokale) gemeenschap. Dit omvat onderwerpen als arbeidsomstandigheden, mensenrechten en diversiteit en inclusie.
  • Governance (bestuur): verwijst naar de manier waarop een bedrijf of organisatie wordt bestuurd en gecontroleerd, inclusief de naleving van wet- en regelgeving, transparantie en de mate van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van het management.

ESG-factoren worden steeds belangrijker voor investeerders en bedrijven, omdat ze de bredere impact van bedrijfsactiviteiten op de maatschappij en het milieu erkennen. Daarnaast wordt er in kaart gebracht hoe je als organisatie omgaat met bestuursvraagstukken. Het stukje Governance dat in kaart wordt gebracht geeft inzicht in de wijze waarop de Environmental & Social facetten van je onderneming gewaarborgd worden.

ESG als opvolger van PPP en MVO

De term ESG wordt veelal gezien als de opvolger van People, Planet, Profit (PPP) of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). ESG gaat niet alleen om rekening houden met mens en milieu, een belangrijk bijkomend onderdeel hierin is het stukje governance. Governance gaat namelijk om bedrijfsvoering.

Door dit facet in kaart te brengen krijgen stakeholders inzicht in de manier waarop de bedrijfsvoering binnen je organisatie geregeld is. Dit maakt het voor organisaties lastiger om ‘zomaar’ duurzaamheidsclaims te verspreiden. Wanneer je écht transparant bent als organisatie zal dit namelijk blijken uit een ESG analyse. Hierdoor krijgen investeerders en andere stakeholders meer zekerheid. Je laat zien dat jij niet alleen duurzaam doet, maar ook duurzaam bent!

Een andere reden waarom we denken dat ESG de opvolger gaat zijn van PPP en MVO is de aankomst van de verplichte CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Dit is een richtlijn voor het opstellen van duurzaamheidsrapportages. Hiervoor is een framework opgesteld waar ESG in terugkomt.

Waarom is ESG belangrijk?

ESG-criteria worden steeds belangrijker voor beleggers die zich richten op duurzame en verantwoorde investeringen. Bedrijven die goed presteren op deze criteria worden vaak gezien als minder risicovol en kunnen aantrekkelijker zijn voor investeerders die hun portefeuilles willen diversifiëren en rekening willen houden met niet-financiële factoren.

Belangrijk voor klanten

Een hoge ESG-score kan een mooi marketingmiddel zijn. Steeds meer klanten, zowel particulier als zakelijk hechten waarde aan bedrijven die zich bezighouden met mens en milieu. Uiteindelijk zal het onvermijdelijk worden dat bedrijven hierop in zullen zetten, maar als je de voorloper bent kun jij je mooi profileren ten opzichte van je concurrenten!

Belangrijk voor investeerders en beleggers

Ook voor investeerders wordt ESG steeds belangrijker. Niet alleen omdat beleggers het waarderen dat je als organisatie inzicht geeft op je impact op milieu en maatschappij, maar ook omdat duurzame beleggingen vaak veiliger zijn. Er komt een hoop nieuwe wetgeving aan op het gebied van duurzaamheid. Beleggen in bedrijven die hier al druk mee bezig zijn kan daarom een veilige keuze zijn. Ook omdat het stukje governance vaak wordt vastgelegd kun je als investeerder risico’s beperken. Je hebt namelijk inzicht in de corporate governance van een bedrijf.

Nieuwe EU wetgeving rondom ESG

Wetgeving rondom mens en milieu is niks nieuws. Er bestaat natuurlijk al jaren wetgeving ter bescherming van personeel en het milieu. Zo kun je jouw medewerkers niet zomaar 14 uur per dag laten werken, is er een minimumloon en mag je niet zomaar je bedrijfsafval dumpen. Als ondernemer ben jij je natuurlijk bewust van deze regels, maar wist je dat er een hoop nieuwe regels voor de deur staan?

Een belangrijke nieuwe richtlijn om rekening mee te houden is de CSRD. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Deze richtlijn bestaat al langer, maar wordt vanaf 2024 verplicht voor steeds meer bedrijven. De CSRD richtlijn verplicht bedrijven straks om factoren in hun jaarverslag op te nemen over duurzaamheids- en sociale aspecten. Oftewel, het jaarverslag gaat straks niet alleen over Profit, maar ook over People en Planet.

ESG scores en het belang hiervan

ESG scores zijn een meting die verwijzen naar de prestaties van een organisatie op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze scores worden gebruikt om beleggers te helpen bij het evalueren van de duurzaamheid en maatschappelijke impact van een bedrijf, evenals de potentiële risico’s en kansen op de lange termijn. Verschillende bedrijven, organisaties en ratingbureaus gebruiken verschillende methoden om ESG scores te berekenen en te rapporteren.

ESG analyses

Door middel van een ESG-analyse kun je als bedrijf de prestaties van je onderneming op het gebied van mens en milieu meten. ESG analyses zijn meestal gericht op het meten van de impact die je organisatie heeft op de samenleving en het milieu. Daarnaast worden ook de bedrijfspraktijken en -procedures in van je onderneming in kaart gebracht. Hiermee wordt een inschatting gemaakt met betrekking tot de manier waarop ethisch gedrag en transparantie binnen je organisatie worden gewaarborgd.

Starten met ESG

Je kunt er haast niet meer omheen. Ook jouw organisatie moet straks aan de slag met ESG. Dat is geen reden tot paniek, maar juist reden voor een feestje! In onze ogen is duurzaamheid namelijk niet alleen iets dat moet maar juist iets wat een hoop voordelen voor je organisatie kan bieden.

Sterker nog, we durven haast te garanderen dat jouw organisatie beter zal presteren wanneer je aan de slag gaat met duurzaamheid. Er is een hoop dat mogelijk is wanneer je inzet op ESG. Wil je meer weten of wil je direct starten met je nieuwe duurzame doelstellingen? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×