Verduurzamen betekent veranderen en voor verandering is leiderschap nodig. Voordat je aan de slag kunt met verduurzamen zullen de neuzen in je organisatie dezelfde kant op moeten wijzen. In deze blog vertellen we hoe je leiderschap toont tijdens een verduurzamingstraject.
Inhoudsopgave
- Wat is leiderschap?
- Waarom is leiderschap belangrijk bij verandering?
- Zo toon je leiderschapskwaliteiten tijdens een verduurzamingstraject
- Hulp nodig bij verduurzaming?
Wat is leiderschap?
Een traditionele definitie van leiderschap is het beïnvloeden en activeren van anderen tot een actie die ze anderzijds niet uit zichzelf uit zouden voeren. Aan deze definitie hangen echter een hoop negatieve connotaties. Uit deze definitie zou je bijvoorbeeld af kunnen leiden dat leiderschap gaat om macht en het beïnvloeden van anderen, maar niets is minder waar!
In onze ogen gaat leiderschap om het goede voorbeeld geven, een open dialoog aangaan en de beste uitkomsten realiseren voor mens & milieu. Wanneer je een goede leider wil zijn moet je juist rekening houden met de mening van anderen, in plaats van jouw ideeën op een ander dwingen.
Waarom is leiderschap belangrijk bij verandering?
Leiderschap zorgt voor sturing. Het duwt je organisatie een bepaalde richting op en verzekerd op een bepaalde manier ook dat deze nieuwe richting wordt aangehouden. Bij ieder verandertraject kan weerstand ontstaan. Dat komt vaak voort uit onzekerheid. De mensen in je organisatie kunnen twijfels hebben over de impact die verandering zal hebben op hun functie binnen het bedrijf.
Het is de taak van de leider om de verandering om een effectieve en efficiënte manier te implementeren. Dat kan de leider niet alleen, hiervoor zal hij andere mensen moeten activeren, het creëren van draagvlak is daarmee een belangrijke eerste stap. Enkele andere redenen waarom een leider nodig is bij verandering:
Zorgen voor vertrouwen: Als leider ben je verantwoordelijk voor het creëren van een duidelijke visie. Deze visie moet dan ook op een duidelijke manier onderbouwd en gecommuniceerd worden voor je achterban. Hiermee geef je vertrouwen aan je medewerkers en andere stakeholders.
Motiveren en enthousiasmeren: Door verandering op een positieve manier te benaderen kun je medewerkers motiveren en enthousiast maken voor het veranderproces. Hierdoor creëer je draagvlak en kun je het gehele proces soepel laten verlopen. Richt je vooral op de kansen die verandering met zich meebrengt.
Verandering leiden: Als leider zul je richting moeten geven aan het verandertraject. Uiteindelijk moeten al je stakeholders in een bepaalde richting meebewegen. Het is de taak van de leider om deze richting aan te geven en ervoor te zorgen dat iedereen op hetzelfde pad blijft.
Ondersteuning bieden: Tijdens verandering is er een hoop dat nieuw en spannend is. Voor iedereen die meewerkt aan het verandertraject zullen er dus nieuwe handelingen en werkwijzen ontstaan. Als leider is het belangrijk dat je jouw stakeholders ondersteuning biedt op dit gebied.
Zo toon je leiderschapskwaliteiten tijdens een verduurzamingstraject
Leiderschap tonen tijdens je verduurzamingstraject is is essentieel voor het succes van je project. We hebben een aantal stappen voor je uitgeschreven die je kunt nemen om leiderschap te tonen tijdens je verduurzamingstraject:
- Stel een duidelijke visie en doelstellingen vast: Wanneer je aan de slag gaat met ESG, MVO of gewoon verduurzaming in het algemeen is het belangrijk dat je van tevoren een duidelijke doelstelling voor ogen hebt. Stel je doelen SMART op en communiceer deze ook door naar alle belanghebbenden.
- Betrek alle belanghebbenden: Verduurzaming gaat over het activeren van mensen. Zorg dus ook dat je al je stakeholders activeert en betrekt bij het traject. Daar te luisteren naar de mening, zorgen en ideeën van anderen zorg je voor draagvlak en motivatie.
- Maak een gedegen plan van aanpak: Zonder plan valt alles al snel in het water en raak je al draagvlak zó weer kwijt. Ontwikkel een duidelijk plan van aanpak waarin je formuleert hoe je jouw doelstellingen wil bereiken. Jouw plan moet alle aspecten van het verduurzamingstraject omvatten, inclusief de implementatie, monitoring en evaluatie.
- Geef het goede voorbeeld: Een leider geeft natuurlijk het goede voorbeeld. Als je wil dat anderen je duurzame praktijken gaan volgen en implementeren moet je zelf de grootste ambassadeur van deze plannen zijn. Promoot je een groenere manier van reizen? Dan zul je zelf ook regelmatig met de fiets of het OV moeten komen!
- Wees proactief: Wacht niet tot problemen zich voordoen, maar wees proactief en anticipeer op potentiële problemen. Dit omvat het identificeren van risico’s en het ontwikkelen van plannen om deze te verminderen of te voorkomen.
- Blijf communiceren: Door te blijven communiceren houd je stakeholders betrokken bij de voortgang van je traject. Geef regelmatig een update over de voortgang en laat het vooral óók weten als zaken onverhoopt langer duren. Zo zorg je dat iedereen begrijpt wat er gebeurt, waarom en wat de voordelen hiervan zijn.
Door bovenstaande stappen te volgen creëer je als leider een cultuur waarin duurzaamheid het nieuwe normaal wordt.
Hulp nodig bij verduurzaming?
Wil jij meer leren over duurzaam leiderschap? Of zoek je een organisatie die de rode draad van jouw verduurzamingstraject uit weet te stippelen en in goede banen leidt. Dan ben je bij Robin Good op de juiste plek! Ons adviesbureau helpt bedrijven met verduurzaming, duurzame verslaglegging en meer. Robin Good, verzorgt al meer dan 20 jaar sustainability with a smile! Meer weten? Neem vooral vrijblijvend contact met ons op.