Waarom kiezen voor MVO? 9 voordelen!

Ben jij al bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen? Voor veel ondernemers voelt MVO als iets wat ‘moet’, maar als jij een slimme ondernemer bent ga je hier uit jezelf mee aan de slag! In deze blog vertellen we over 9 verschillende voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Inhoudsopgave

  1. Waarom is MVO goed?
  2. Voordelen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
  3. Lokaal betrokken = lokaal succes
  4. Bespaar geld
  5. Speel beter in op veranderende wensen in de markt
  6. Sterkere positie op de arbeidsmarkt
  7. Diverse samenstelling van personeelsbestand
  8. Het geeft je een goed gevoel
  9. Minder kans op reputatieschade
  10. Meer grip op je keten
  11. Toekomstbestendig ondernemen
  12. Robin Good – Sustainability with a smile

 

Waarom is MVO goed?

Wanneer er wordt gepraat over duurzaamheid of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn er genoeg mensen die direct in de stress schieten. “Waarom moet dat nou?”. Vooral het woord moeten schiet er vaak met kop en schouders bovenuit. Dat vinden wij hartstikke jammer. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is wat ons betreft namelijk geen ‘moeten’ maar iets waar je als ondernemer een hoop baat bij hebt!

Er zijn verschillende redenen waarom MVO ‘goed’ is. Natuurlijk is het goed voor je planeet en de mensen om je heen, maar wist je dat MVO ondernemers het vaak ook nog eens beter doen dan bedrijven die zich niet bezighouden met MVO en duurzaamheid?

9 Voordelen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Hopelijk weten we jou na deze 9 voordelen te inspireren om zelf eens aan de slag te gaan met MVO.

1. Lokaal betrokken = lokaal succes

MVO of duurzaam ondernemen meer iets voor grote bedrijven? Dat heb je mis! Juist als lokale ondernemer kun je een hoop succes behalen door in te zetten op MVO. Je kunt namelijk een belangrijke bijdrage leveren voor lokale clubs, initiatieven en meer.

Maak je hard voor belangrijke ontwikkelingen in je lokale gemeenschap. Sponsor de lokale voetbal-, hockey- of volleybalclub en laat zien dat je betrokken bent. Dit verbetert je imago en naamsbekendheid in je lokale omgeving.

2. Bespaar geld

Duurzame bedrijven besparen geld! Door zuinig om te gaan met materialen, restromen her te gebruiken en energieverbruik te reduceren kun je als ondernemer kostenefficiënt opereren. Al zou het je niet om gaan om de lange termijn gevolgen voor de planeet, zou je als ondernemer toch getriggerd moeten worden door het kostenbesparende gebied van MVO.

3. Speel beter in op veranderende wensen in de markt

De vraag naar duurzame producten en diensten neem steeds meer toe. Hou jij je hier als ondernemer wel mee bezig? Consumenten krijgen steeds vaker hoogte van het MVO beleid (of het ontbreken hiervan) van een onderneming. Steeds meer bedrijven communiceren hier dan ook over tijdens reclame-uitingen of bijvoorbeeld op productverpakkingen.

Benieuwd hoe duurzaam jouw product of dienst is? Neem eens contact met ons op voor vrijblijvend advies!

4. Sterkere positie op de arbeidsmarkt

Potentiële afnemers zijn niet de enigen die meer zijn gaan geven om MVO. Ook het aantrekken van nieuwe medewerkers gaat makkelijker wanneer je inzet op MVO. Vooral millennials hechten waarden aan werken voor een bedrijf dat een positieve impact wil leveren aan de wereld.

5. Diverse samenstelling van personeelsbestand

Door in te zetten om MVO trek je een divers personeelsbestand aan. Dat brengt al een hoop voordelen met zich mee. Door personeel in te zetten met verschillende (culturele) achtergronden en levenservaringen worden problemen vanuit verschillende invalshoeken getackeld. Hierdoor kun je als onderneming creatieve en innovatieve oplossingen bevorderen.

Waarom kiezen voor MVO?

6. Het geeft je een goed gevoel

Je mag het afgezaagd vinden, maar voor ons is dit misschien wel één van de belangrijkste MVO voordelen. Wanneer jij je inzet voor een betere wereld, lokaal, landelijk of internationaal krijg je daar een enorm goed gevoel van. Want laten we eerlijk zijn, iets moois doen voor een ander is toch geweldig?

Waag eens een poging. We dagen je uit om onze duurzame bedrijfsuitjes te proberen. Tijdens deze uitjes draag jij met je team bij aan een maatschappelijk verantwoord doel. We weten zeker dat het een blijvende indruk bij je team achterlaat. Niet goed? Dan betalen wij je volgende bedrijfsuitje!

7. Minder kans op reputatieschade

Door positief bij te dragen aan de maatschappij en te anticiperen op de wensen van stakeholders in je (lokale) gemeenschap voorkom je de kans op reputatieschade voor je onderneming. Het leveren van een positieve bijdrage zorgt namelijk voor een positieve waardering van jouw bedrijf. Daarbij is het wel belangrijk om transparant te zijn over je bedrijfsvoering.

8. Meer grip op je keten

Wanneer je aan de slag gaat met MVO zul je merken meer grip op je keten te krijgen. Het is namelijk noodzakelijk om transparantie en inzicht te creëren, ook vanuit je keten. Ga het gesprek aan met partners en achterhaal meer informatie over de processen en het beleid waar jouw partners gebruik van maken.

9. Toekomstbestendig ondernemen

Een laatste voordeel van MVO is dat je hierdoor bezig bent met toekomstbestendig ondernemen. Zo loop je voor op wetgeving en internationale richtlijnen. Daarnaast ben je natuurlijk voorbereid op de veranderende (arbeids)markt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de toekomst! Hoe sneller jij ermee begint, des te toekomstbestendiger jouw onderneming zal zijn.

Voordelen MVO

Robin Good – Sustainability with a smile

Robin Good maakt duurzaam ondernemen leuk! Ons motto is niet voor niks, Sustainability with a smile! We vinden het belangrijk dat jij op een leuke manier aan de slag gaat met thema’s als duurzaamheid, MVO en ESG. Wil je meer weten? Neem direct contact met ons op!

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×