Hoe kun je als bedrijf inzetten op duurzaamheid? Er zijn een hoop dingen die je als bedrijf kunt doen om te verduurzamen. In dit artikel geven wij jou 9 ideeën om dit jaar een duurzame start te maken!
Waar begin je met verduurzaming?
Wanneer je gaat verduurzamen kun je dit het beste doen met een duurzaamheidsstrategie. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar als je nog niet zoveel weet over duurzaamheid is het wellicht beter om eerst te beginnen met een workshop duurzaamheid of je kunt zelf al aan de slag met een aantal kleine aanpassingen in je bedrijfsvoering. Lees verder en ontdek onze 9 ideeën om het jaar te beginnen met duurzaamheid.
Inzetten op duurzaamheid – 9 ideeën voor het nieuwe jaar
1. Energie besparen – Overstappen op groene energie
Laten wij starten met een kleine inkopper. Oké, je had hier vast zelf al over nagedacht. Toch is het verminderen van energiegebruik of het overstappen op groene stroom iets waar de meeste bedrijven niet snel mee starten en dat terwijl het zo makkelijk is!
Je kunt overstappen op duurzame energie door dit in te kopen bij een groene energieleverancier of door het zelf op te wekken. Op de website van Hier.nu bekijk je hoe groen jouw huidige energieleverancier is en of je over kunt stappen naar een groener alternatief. Zelf je groene stroom opwekken kost wat meer energie (bij wijze van spreken hé). Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand te plaatsen.
Energie besparen kan op een hoop verschillende manieren. Sommige ondernemers vinden het een gedoe om rekening te houden met energiebesparende maatregelen, in onze ogen kun je al met een aantal kleine stappen een hoop energie (en dus ook geld) besparen.
Probeer eens:
- Elektrische apparaten uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt;
- Sluipverbruik voorkomen door door adapters uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt;
- de CV één of twee graden terug te draaien;
- een timer te zetten op lichten in de toiletten of vergaderruimtes;
- energiezuinige apparaten te gebruiken.
2. Stimuleer het OV, fietsen of thuiswerken
Al die auto’s die dagelijks van en naar werk rijden. Het zou toch mooi zijn als dat een tandje minder kon. Tijdens de corona-pandemie kwam thuiswerken voor het eerst serieus op de radar bij bedrijven. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom thuiswerken een duurzamere optie is, maar de grootste reden moet toch wel een vermindering in al dat werkverkeer zijn.
Natuurlijk is het soms alsnog fijn om met zijn alle fysiek bij elkaar te komen. Menselijk contact is enorm belangrijk voor ons welzijn en werkplezier. Je zou er in dat geval voor kunnen kiezen om het gebruik van openbaar vervoer of het nemen van de fiets te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan OV-chipkaarten op de zaak of het aanbieden van elektrische fietsen aan medewerkers.
Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om een volledig reisbeleid te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: medewerkers die 10 minuten of minder moeten reizen nemen de fiets of komen lopend. Reizen tot 2 uur worden gedaan met het OV. Voor reizen tot 4 uur wordt de auto gepakt en pas bij reizen die langer dan 4 uur rijden zijn mag het vliegtuig worden genomen. Bekijk de ‘anders reizen pledge’ eens voor meer informatie!

3. Duurzame keuzes in de kantine
Bestaat het aanbod in jouw kantine nog altijd uit het standaard broodje ham- of kroket? Neem contact op met je cateraar en vraag eens of ze jouw kantine van een duurzamer aanbod kunnen voorzien.
Maak je geen zorgen, je hoeft niet het hele menu om te gooien, je kunt ook kiezen voor lokale producten of voor menu’s gebaseerd op seizoensgebonden eten. Beide opties zorgen al voor een flinke vermindering in de footprint van je bedrijfskantine!
Ook op het gebied van koffie en thee zijn er tegenwoordig hoop duurzamere keuzes. Je kunt koffie en thee bij verschillende leveranciers duurzaam inkopen. Daarnaast zijn wegwerp-bekertjes écht niet meer van deze tijd. Naast duurzame keuzes kun je ook kiezen voor gezondere keuzes in je kantine. Dit verbetert de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers!
4. Digitaliseren – print zo min mogelijk
Wist je dat het 10 liter water kost om slechts één A4tje te printen? Hartstikke zonde! Zeker als al dat papier aan het eind van de dag linea recta in de prullenbak verdwijnt. Het geldt niet alleen voor het water trouwens, ook de inkt en het papier zelf zijn vaak niet duurzaam. Je kunt er eventueel voor kiezen om duurzamer papier en/of inkt in te kopen, maar het beste is natuurlijk om volledig digitaal te worden.
5. Isolatie
Is jouw bedrijfspand goed geïsoleerd? Isolatie zorgt er namelijk voor dat je minder energie nodig hebt om je pand te verwarmen (of af te koelen in de zomer). Goede isolatie kan echt het verschil maken. Niet alleen qua footprint, maar ook onderaan de streep op het einde van de maand.
Je kunt jouw bedrijfspand beter isoleren door te kiezen voor dubbel glas, isolatiemateriaal in de muren of door gebruik te maken van isolerende gordijnen en door kieren en naden goed af te sluiten.
Als je een plat dak hebt kun je er eventueel voor kiezen een daktuin te plaatsen. Een daktuin is zoals de naam al aangeeft een tuin op je dak. Dit is een geweldige manier om je bedrijfspand beter te isoleren, zowel voor warmte als verkoeling. Let wel op, lang niet elk dak is stevig genoeg voor een daktuin. Laat je dus goed informeren voordat je begint!
6. Elektrisch rijden
Zijn de medewerkers van jouw bedrijf veel onderweg? Overstappen naar een volledig elektrisch wagenpark is een mooie stap naar een duurzamere bedrijfsvoering. Het is wel even een investering – we know. Maar op den duur is deze investering het helemaal waard! Zeker wanneer je jouw eigen energie opwekt rij je praktisch gratis.
7. Afval scheiden en recycling
Ook dit is makkelijk om in te zetten. Het vraagt een kleine commitment van jezelf en je personeel als je op dit moment nog geen afval scheidt, maar wij weten zeker dat ook jouw collega’s hier binnen no-time gewend aan zijn. Zorg voor verschillende afvalbakken en zorg dat deze op meerdere plekken in je bedrijfspand terug te vinden zijn.
Maak het vooral makkelijk. Heb je maar één plek waar plastic weggegooid kan worden, of heb je maar één GFT bak? Dan kun je er op rekenen dat er alsnog vanalles in de restafvalbakken terecht komt. Gemak dient de mens…
8. Duurzame(re) partners in de keten
Duurzaamheid gaat al gauw over ketens. Je kunt er haast niet omheen wanneer je aan de slag gaat met duurzaamheid. Of je nou in de dienstensector zit of producten verkoopt, ieder bedrijf heeft partners. Bedrijven die halffabricaten aanleveren of die een bepaalde dienst voor je uitvoeren. Steeds meer bedrijven (en hopelijk jij ook) hechten waarde aan partners die duurzame producten produceren.
Laat bijvoorbeeld je inkoopafdeling eens informeren naar de duurzaamheid van producten die jullie afnemen. Probeer het gesprek open en eerlijk aan te gaan met je partners.
9. Compenseer waar mogelijk
Niet elke aanpassing is zomaar mogelijk. Het kan goed zijn dat jouw bedrijfspand geen toegang heeft tot elektrische laadpalen, dat je geen daktuin kunt bouwen of dat je een pand huurt waar je niet zomaar aanpassingen aan mag maken. Soms moet je wat printen en sommige plekken zijn nou eenmaal niet goed bereikbaar met het OV of de fiets.
In dat geval kun je er nog altijd voor kiezen om je uitstoot te compenseren. Kortom, je zult altijd wel op één manier keuzes maken die niet duurzaam zijn. Geeft niet, wij weten dat jij je best doet, daar zijn wij al heel blij mee!
Laat je CO2 footprint eens berekenen. Zo weet je precies wat jouw onderneming uitstoot. Op basis van je CO2 uitstoot kun je de keuze maken om deze te compenseren. Bijvoorbeeld door bomen te laten planten. Bedrijven zien hier vaak tegenop, maar het compenseren van je CO2 uitstoot vaak valt reuze mee in kosten.
Duurzame workshops
Gaat jouw bedrijf dit jaar ook inzetten op duurzaamheid? Yes! Dat horen wij graag. Soms kan een verduurzamingstraject wat overweldigend lijken, het kan goed zijn dat er een hoop veranderd voor de mensen bij jou op de werkvloer. Wil je zeker weten dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen voordat je begint, of wil je weten waar je moet beginnen? Neem contact met ons op of neem eens kijkje tussen onze workshops duurzaamheid.