Duurzaam leiderschap

Duurzaam leiderschap

Duurzaam leiderschap

Verduurzaming vraagt om leiderschap. Echt leiderschap. Dat wil zeggen dat je bereid moet zijn om keuzes te maken die op korte termijn niet altijd even lekker vallen binnen je organisatie. Het is volhouden, doorzetten, bijstellen waar nodig en na een lange tijd pas genieten van de resultaten. Klinkt niet echt leuk hè, maar geloof ons, als je eenmaal op weg bent, voelt het gooood! Op deze pagina vertellen we alles over onze diensten rondom duurzaam leiderschap.

Wat is duurzaam leiderschap?

Duurzaam leiderschap is een vorm van leidinggeven die zicht richt op het nemen van verantwoordelijkheid voor de impact die een organisatie maakt op mens, milieu en maatschappij. Als duurzaam leider houd jij je bezig met duurzame ontwikkelingen op zowel economisch, ecologisch als sociaal gebied.

De VN Brundtlandt commissie gaf in 1987 de volgende definitie aan duurzaamheid: Duurzaamheid is voorzien in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Als we dit vertalen naar duurzaam leiderschap betekent dit dat je bij het maken van een strategische besluit een afweging maakt tussen de opbrengsten op korte termijn en de impact van je bedrijf op mens en milieu op lange termijn.

Duurzame leiders zijn gericht op de lange termijn en streven naar duurzame strategieën. Deze strategieën creëren niet alleen waarde voor de aandeelhouders, maar ook voor de verschillende stakeholders.

Duurzaam leiderschap is gericht op balans en werken naar langetermijndoelen. Het levert niet direct grote resultaten op, maar vraagt om een lange adem. Een duurzame leider geeft leiding vanuit persoonlijk leiderschap. Dat wil zeggen dat je leiding geeft door het goede voorbeeld te geven, samen met je medewerkers in de spreekwoordelijke loopgraven van een duurzame transitie duiken. Leiding van de zijlijn geven kun je wel vergeten!

Waarom is duurzaam leiderschap zo belangrijk?

Management en directie worstelen regelmatig met de vraag hoe ze invulling moeten geven aan duurzaamheid. Het opstellen van een visie/missie-statement is

leuk, maar zorgt niet daadwerkelijk voor verandering. Leiderschap is nodig om de gewenste resultaten te halen. Daarom heeft leiderschap een centrale rol in onze visie op duurzaamheid.

Hoe word ik een duurzame leider

Daar helpen wij je mee! Tijdens ons traject leer jij wat duurzaam leiderschap inhoudt en hoe je dit toepast om medewerkers te activeren en je bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Duurzaam leiderschap

De 7 kenmerken van een duurzame leider

Volgens onderzoek van Executive Search Bureau Ebbinge en Nyenrode Business Universiteit beschikt een duurzame leider over de volgende eigenschappen.
Welke eigenschappen heb jij? En welke zou je nog willen bijschaven? Dit zijn de 7 belangrijkste eigenschappen van duurzaam leiderschap.

1. Zelfbewust

Een van de belangrijkste eigenschappen van echte leiders is zelfbewustheid. Een echte leider heeft zelfinzicht. Dat wil zeggen dat hij/zij inzicht heeft in zijn of haar tekortkomingen en competenties. Daarnaast moet deze open staan voor kritische geluiden. Dat is niet alleen voor hemzelf belangrijk. Bewuste leiders zijn effectiever in het opbouwen van sterke teams, omdat ze beter in staat zijn zichzelf en anderen te begrijpen.

2. Verantwoordelijk

Een duurzame leider neemt verantwoordelijkheid. Zowel voor de harde cijfers zoals omzet en winst, als maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door rekenschap af te leggen voor je gedrag en acties stimuleer je ook anderen om verantwoordelijk te handelen. Echte duurzame leiders weten dat ze het niet alleen kunnen, het is dus belangrijk dat je het goede voorbeeld laat zien. Creëer een cultuur van accountability binnen de organisatie, je zult zien dat iedereen er op vooruit gaat!

3. Visionair

Zonder eigen visie of toekomstdroom ga je er natuurlijk niet komen. Een echte visionair laat zich niet zomaar uit het veld slaan, houdt vast aan een langetermijnvisie en durft in te gaan tegen gangbare opvattingen. Daar horen ook kritische geluiden bij! Zeker bij kleine tegenslagen. Echte visionairs zijn een staat om duidelijke doelen en richting te geven aan een organisatie. Ondanks dat je visie tegen de menigte in kan gaan is het belangrijk dat je gelooft in jouw lange termijn doelen. Een goede leider deelt zijn visie, spoort mensen aan om anders te denken, stimuleert creativiteit en juicht verandering toe. Houd de stip op de horizon in de gaten!

duurzaam leiderschap

4. Risicobereid

Voor een duurzame transitie moet je dapper zijn. Ingaan tegen gangbare opvattingen en een nieuwe weg inslaan is spannend, maar zó belonend. Daarnaast durft een duurzame leider van de huidige visie van het bedrijf af te wijken. Innovatie en groei komen altijd door het nemen van risico’s. Dat maakt risicobereidheid een belangrijke eigenschap voor echte leiders.

6. Verbindend

Bouw bruggen en stel je open! Dit vereist inlevingsvermogen. Van leiders wordt verwacht dat ze mensen bij elkaar brengen. Zowel intern als extern. Denk bijvoorbeeld aan je personeel. Wil je ieders talenten inzetten op een die synergie bevordert? Dan is het belangrijk dat je teams op een goede manier bij elkaar weet te brengen. Daarbuiten bouwen organisaties relaties met andere organisaties. Denk bijvoorbeeld aan strategische partnerships, toeleveranciers of maatschappelijke organisaties. Ook hier zul je een verbindende rol moeten spelen.

6. Koersvast

Een andere eigenschap van duurzame leiders is dat ze koersvast zijn. Echte leiders bepalen hun doelen en gaan hier steevast op af, zonder af te wijken. De visie staat boven kortetermijndoelen, zelfs als dat onderaan de streep even wat minder oplevert. Een leider moet koersvast zijn omdat het helpt om focus te behouden binnen de organisatie. Daarnaast bevordert koersvastheid het vertrouwen en de geloofwaardigheid bij medewerkers, partners en andere belanghebbenden. Dit draagt bij aan de consistentie en stabiliteit van de organisatie op de lange termijn.

7. Impactvol

Zonder impact geen verandering. Echte leiders willen niets liever dan impact maken en zijn hier dan meestal ook intrinsiek gemotiveerd. Impactvol leiders beperken zich niet tot dagelijkse taken en verantwoordelijkheden. Het gaat om het creëren van significante en duurzame effecten op lange termijn. Impactvol leiderschap resulteert in betere prestaties, verhoogde betrokkenheid van medewerkers, positieve organisatorische cultuur en het bereiken van organisatiedoelen, wat leidt tot duurzaam succes op lange termijn, zeker op het gebied van maatschappelijke impact.

Duurzaam leiderschap in de praktijk

Duurzaam leiderschap kan op verschillende manieren worden toegepast in de praktijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Voorbeeldgedrag

Echte leiders tonen lef en gaan volledig voor hun visie of toekomstdroom. Dat betekent dat je voorbeeldgedrag moet laten zien. Wanneer je jouw bedrijf wil verduurzamen zul je ook zelf het voorbeeld moeten geven. Bijvoorbeeld door goed te letten op afvalvermindering, regelmatig met de fiets of het openenbaar vervoer gaan of op andere manieren het goede voorbeeld te geven.

Stakeholdersmanagement

Echte leiders weten mensen te enthousiasmeren en zich aan te sluiten bij hun doelen. Op het gebied duurzaamheid kún je haast niet meer zonder stakeholder management. Een duurzaam leider betrekt alle stakeholders bij duurzaamheidsinspanningen. Luister naar de perspectieven van anderen en help hen om de (duurzame) doelen van jouw organisatie te halen!

Betrokkenheid en empowerment

Vertrouw jij in je mensen? Dan doen zij dat ook! Betrek medewerkers bij je visie, laat ze meedenken en geef ze verantwoordelijkheid. Dit moedigt mensen aan om zich aan te sluiten bij je visie. Stimuleer nieuwe ideeën en initiatieven om bij te dragen. Dit vergroot de betrokkenheid en motivatie van medewerkers en stimuleert een duurzaamheidscultuur.

Accountability cultuur

Samen kom je verder! Toch kan het lastig zijn om je vertrouwen volledig weg te geven. Gelukkig hoef je niet in je eentje de hengsels in handen te houden. Door een accountability cultuur te creëren zorg je als leider dat jouw medewerkers elkaar bijstellen waar nodig. Maak mensen verantwoordelijk voor een gezamenlijk doel en leer ze verantwoordelijkheid te dragen voor elkaars bijdrage hieraan.

Duurzaam leiderschap kun je leren

Duurzaam leider wordt je niet zomaar, maar je kunt het wel leren! Het gaat niet alleen om de verantwoordelijkheid die je moet nemen. Je zult ook de nodige skills moeten ontwikkelen, zoals de benoemde 7 belangrijkste eigenschappen. Dit leer je door een combinatie van kennis, vaardigheden en gedragsverandering te ontwikkelen. Wil jij ook een duurzame leider worden die durft te veranderen?

Daar helpen wij je graag mee! Tijdens een van onze trajecten leer jij wat duurzaam leiderschap precies inhoudt en hoe je dit toepast om medewerkers te activeren en je bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Start met duurzaam leiderschap

Bij Robin Good weten we als geen ander hoe je mensen enthousiast maakt voor verandering. Sustainability with a smile, daar staan we voor! We zijn dan ook al meer dan 5 jaar actief in de wereld van duurzaamheid. Ons adviesbureau biedt trainingen, workshops en meer. Ben jij klaar om impact te maken? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, of wanneer je op zoek bent naar meer informatie!

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!