Duurzaam leiderschap

Duurzaam leiderschap is keuzes maken

Verduurzaming vraagt om leiderschap. Echt leiderschap. Dat wil zeggen dat je bereid moet zijn om keuzes te maken die op korte termijn niet altijd even lekker vallen binnen je organisatie. Het is volhouden, doorzetten, bijstellen waar nodig en na een lange tijd pas genieten van de resultaten. Klinkt niet echt leuk hè, maar geloof ons, als je eenmaal op weg bent voelt het gooood!

Wat is duurzaam leiderschap?

Duurzaam leiderschap is gericht op balans en werken naar je langetermijndoelen. Het levert niet direct grote resultaten op, maar vraagt om een lange adem. Een duurzame leider geeft leiding vanuit persoonlijk leiderschap. Dat wil zeggen dat je leiding geeft door het goede voorbeeld te geven, samen met je medewerkers in de spreekwoordelijke loopgraven van een duurzame transitie duiken. Leiding van de zijlijn geven kun je wel vergeten!

Waarom is duurzaam leiderschap zo belangrijk?

Management en directie worstelen regelmatig met de vraag hoe ze invulling moeten geven aan duurzaamheid. Het opstellen van een visie/missie-statement is leuk, maar zorgt niet voor daadwerkelijk voor verandering. Leiderschap is nodig om de gewenste resultaten te halen. Daarom heeft leiderschap een centrale rol in onze visie op duurzaamheid.

Hoe word ik een duurzame leider

Daar helpen wij je mee! Tijdens ons traject leer jij wat duurzaam leiderschap inhoudt en hoe je dit toepast om medewerkers te activeren en je bedrijfsdoelstellingen te behalen.

Neem contact op voor meer informatie!

 

De 7 kenmerken van duurzaam leiderschap

Volgens onderzoek van Executive search-bureau Ebbinge en Nyenrode Business Universiteit beschikt een duurzame leider over de volgende eigenschappen.
Welke eigenschappen heb jij ook? En welke zou je nog willen bijschaven?

  • Zelfbewust

Een goede leider is zelfbewust en heeft inzicht in zijn of haar tekortkomingen en competenties.

  • Verantwoordelijk

Een duurzame leider neemt verantwoordelijkheid. Zowel voor de harde cijfers zoals omzet en winst, als de maatschappelijke en duurzame doelen die gesteld worden.

  • Visionair

Zonder visie of toekomstdroom ga je er natuurlijk niet komen. Een echte visionair laat zich niet zomaar uit het veld slaan en houdt vast aan een langetermijnvisie.

  • Risicobereid

Voor een duurzame transitie moet je dapper zijn. Ingaan tegen de gang van zaken en een nieuwe weg inslaan is spannend, maar zó belonend.

  • Verbindend

Bouw bruggen en stel je open op als je wil slagen als duurzaam leider. Je zult zowel intern- als extern relaties op moeten bouwen en moeten onderhouden. Dit vraagt om de nodige empathie en enthousiasme!

  • Koersvast

Een duurzame leider stippelt een koers uit en wijkt er vervolgens niet vanaf. De visie staat boven kortetermijndoelen, zelfs als dat onderaan de streep even wat minder oplevert.

  • Impactvol

Zonder impact geen verandering. Een duurzame leider wil niets liever dan impact maken. Deze motivatie moet intrinsiek zijn en dus niet voortkomen uit bedrijfsdoelstellingen of toekomstprojecties.

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!


    ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief