Communicatieplan duurzaamheid

Duurzaamheid is niet alleen een marketingtool. Het is een visie, een strategie en iets wat moet leven binnen je organisatie. Dat gezegd hebbende, wil je natuurlijk wel communiceren over jouw duurzame doelen en plannen. Bij Robin Good helpen we je graag verder met een communicatieplan op het gebied van duurzaamheid!

Is een communicatieplan duurzaamheid verplicht?

Het is belangrijk om je te realiseren dat een communicatieplan niet hetzelfde is als een duurzaamheidsrapportage. In een duurzaamheidsrapportage staan de feitelijke resultaten die je behaald hebt. In een communicatieplan benoem je hoe je gaat communiceren over je duurzame doelstellingen en werkzaamheden.

Communiceren over duurzaamheid wordt voor steeds meer bedrijven verplicht. Volgens de CSRD ben je verplicht om een duurzaamheidsrapportage te maken wanneer je bedrijf aan 2 of meer van de volgende punten voldoet:

  • Je omzet is hoger dan €40 miljoen per jaar.
  • Je hebt een balanstotaal van meer dan €20 miljoen.
  • Je organisatie heeft meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar).

Wil je hier meer over weten? We schreven eerder al over de CSRD.

Duurzame communicatie in de praktijk 

In de praktijk zijn er helaas nog veel bedrijven die niet durven te communiceren over duurzaamheid. Ze zijn bang om beschuldigt te worden van greenwashing. Dit gedrag noemen we greenhushing, het bewust achterhouden van informatie over duurzaamheid uit angst voor reacties uit de maatschappij. Dat is natuurlijk harstikke zonde! 

Communiceren over duurzaamheid gaat namelijk helemaal niet om harde resultaten. Het gaat er juist om dat je toont dat je bewust bezig bent. Dat je op dit moment niet duurzaam bent geeft niet, zo lang je maar inzicht durft te geven in de stappen die jouw onderneming de komende jaren gaat zetten op dit gebied.  

Waarom een communicatieplan duurzaamheid opstellen?

Duurzaamheid gaat over mensen en gedrag. Je zult mensen moeten inspireren en informeren om anders te denken. Wanneer je een duurzaamheidsstrategie ontwikkelt, is het belangrijk dat je deze ook deelt met de buitenwereld. Door helder te communiceren over je plannen weten stakeholders wat ze van je kunnen verwachten – en wat er van hen verwacht wordt. Met een communicatieplan kun je laten zien waar je organisatie voor gaat en staat.

Wat staat er in een duurzaam communicatieplan?

In een duurzaam communicatieplan bedenk je hoe je gaat communiceren over je duurzame doelstellingen en werkzaamheden. Dat kan alles omvatten. Denk bijvoorbeeld aan jouw CO2 doelstellingen, het verminderen van afval, het besparen van energie of je overstap naar duurzamere alternatieven.

Er is geen vaste lijn die je aan moet houden bij het opstellen van een duurzaam communicatieplan. Toch zijn er een aantal onderdelen die in onze ogen terug moeten komen in een communicatieplan over duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je duurzame doelstellingen.
  • De communicatiekanalen die je in gaat zetten.
  • De boodschap die je over wil brengen.
  • De stakeholders die betrokken zijn.
  • De timing en planning van je communicatie-uitingen.

Hoe wordt een communicatieplan duurzaamheid opgebouwd?

Voor het opstellen van een communicatieplan hebben we een speciale tool ontwikkeld. Hierdoor weten we zeker dat de belangrijkste aspecten op het gebied van duurzaamheid terugkomen in je communicatieplan.

In deze tool houden we rekening met de 17 Sustainable Development Goals en de ESG richtlijnen. ESG staat voor Environmental, Social & Governance. Oftewel. Milieu, maatschappij en bedrijfsvoering. In onze ogen geeft ESG jouw stakeholders het beste inzicht in je onderneming.

Je kunt ervoor kiezen om zelf een opzet voor je communicatieplan op te stellen. Er zijn namelijk geen vaste richtlijnen voor het opstellen van een communicatieplan met betrekking tot duurzaamheid.

Hulp bij je communicatieplan duurzaamheid.

Zonder concrete handvatten is het lastig om te communiceren over duurzaamheid. Robin Good helpt je graag vooruit! Onze adviesbureau duurzaamheid helpt organisaties al meer dan 5 jaar bij het opstellen van een duurzaamheidsstrategie en bijbehorende communicatieplannen.

Daarnaast boek je bij ons de leukste duurzame teamuitjes, trainingen en workshops! Interesse? Lees vooral verder of neem direct contact met ons op!

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!