Duurzaamheid Safari

Duurzaamheid Safari

Je hoeft écht niet naar Afrika voor een safari. Boek jouw duurzame Safari vandaag nog en ontdek de grote vijf – gewoon hier in Nederland! In deze tour leer je alles over de verschillende facetten van duurzaamheid en de uitdagingen die hierbij komen kijken. Pak je verrekijker en tropenhoed maar vast in. Let’s go!

Wat is het programma van de Duurzaamheid Safari?

Tijdens onze Safari kom je gegarandeerd de grote vijf van duurzaamheid tegen. Je stapt ’s ochtends op onze safaribus en gaat fysiek langs bij verschillende locaties. Bij deze locaties zul je de vijf hoofdthema’s van duurzaamheid zien én voelen. Zo krijg je een beeld bij de uitdagingen die je te wachten staan wanneer je gaat voor een duurzame transitie.

Onze sustainability Safari is vooral geschikt voor mensen die nog niet weten wat duurzaamheid eigenlijk is, of wat ze kunnen doen binnen of met hun onderneming. Het is een mooie beginfase om bewuster te worden van verduurzaming.

Wat zijn de grote vijf van duurzaamheid?

De grote vijf van duurzaamheid bestaat uit verschillende thema’s. Dat zijn de volgende:

   Diversiteit en inclusie

Discriminatie komt voor op verschillende niveaus en in verschillende vormen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om discriminatie of uitsluiting op basis van leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, afkomst, het hebben van een beperking of het niveau van scholing. Ongelijkheid is helaas iets van alle tijden. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor diversiteit en inclusie.

Met diversiteit doelen we op de samenstelling van een groep. Kijk eens naar je eigen organisatie. Mag iedereen meespelen, is er voor iedereen een plekje en voelt iedereen zich ook thuis in jouw organisatie? Een inclusieve en diverse organisatie zorgt voor verschillende invalshoeken en denkwijzen. Deze helpen je organisatie te groeien door nieuwe inzichten te verwerven.

En equity dan? Ik zie het je denken. Equity is een nieuwe toevoeging aan de definitie van D&I. Equity vertegenwoordigt de ongelijkheden op het gebied van beloning en loopbaan die worden ervaren door gemarginaliseerde mensen. We worden misschien uitgenodigd voor de dans [diversiteit], en zelfs gevraagd om op de dansvloer te komen [inclusie], maar we worden geconfronteerd met een minimum afname van twee drankjes terwijl dat voor anderen niet geldt.

   C02, carbon footprint en decarbonisatie

Denken we aan duurzaamheid dan zijn C02 en carbon footprint vaak de eerste begrippen die in ons opkomen. Dat is ook niet zo gek. ‘Vergroenen’ is een van de belangrijkste thema’s binnen duurzaamheid en C02 uitstoot is een de meest genoemde negatieve impacten van bedrijven.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook andere gassen die zorgen voor een schadelijke uitstoot. De carbon footprint en andere giftige uitstoot of waste in kaart brengen is vaak een belangrijk doorgeefluik naar een duurzame bedrijfsvoering.

   Gezondheid vitaliteit en veiligheid

Gezondheid, vitaliteit en veiligheid zijn natuurlijk drie verschillende thema’s. Ze hebben echter wel invloed op hetzelfde aspect van je organisatie; de medewerkers! Door te zorgen voor gezonde, vitale en veilige medewerkers creëer je weerbare collega’s en dus een weerbare onderneming.

Het verschil tussen deze thema’s leggen we vaak uit aan de hand van een ezelsbruggetje. Gezondheid gaat over de lichaam en de geest en vitaliteit gaat over zich hier binnen afspeelt. Bij veiligheid hebben we het niet alleen over het lichamelijke aspect, maar ook emotionele veiligheid is enorm belangrijk voor een weerbare medewerker.

   Hernieuwbare energie en energietransitie

Let’s face it. Ons huidige systeem dat gebouwd is op fossiele brandstoffen is niet meer houdbaar. Toch zijn we hier nog voor een groot deel van afhankelijk. Eén van de grootste uitdagingen in onze wereld is dan ook afstappen van deze afhankelijkheid en op zoek gaan naar hernieuwbare energiebronnen. Deze transitie is al volop in gang, ga jij binnenkort ook de eerste stappen zetten?

   Circulariteit, recycling en waste-management

Circulariteit zorgt voor winst. Een hoop zelfs! Dat is lekker. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar wanneer je het goed doet ook nog eens voor de wereld. Circulair ondernemen is voor velen nog lastig, het kan een hoop extra stappen en werk met zich meebrengen.

Misschien ben je er nog niet klaar voor om 100% circulair te worden, maar er zijn stappen die jij vandaag al kunt zetten op het gebied van recycling en waste management die zowel je portemonnee als de aarde enorm verblijden.

SUSTAINABILITY SAFARI

Het programma is opgezet in drie workshops. Het programma maakt de deelnemer niet alleen bewust, maar geeft de deelnemer ook de vaardigheden om met de nieuw opgedane kennis om te gaan. Een programma dat de leercurve van Maslow volgt. Daarbij gaat de deelnemer van onbewust-onbekwaam naar het ultieme onbewust bekwaam.

En alleen als je de fases in de juiste volgorde doorloopt bereik je het gewenste resultaat. Het is niet voor niets dat Maslow na meer dan een halve eeuw nog steeds zeer actueel is. In elke workshop behandelen we daarom een van deze thema’s.

Omdat leidinggeven aan een diverse, inclusieve organisatie voor veel leidinggevenden niet vanzelf gaat, hebben we daarvoor een aparte varianten van dit programma ontwikkeld. De basis is hetzelfde. De inhoud is toegespitst op de rol in de organisatie.

Wat mag je verwachten van de Sustainability Safari

 

Download PDF

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!


    ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief