Wat zijn nou dertig minuten?

Als iedereen een half uurtje stil zou staan bij zijn of haar duurzame toekomst. Dertig hele minuten. Wat zou jij dan graag willen veranderen in jouw directe omgeving? Hoe zou jij stapjes kunnen zetten om de wereld te behouden voor de generaties na ons? Laat daarbij het idee los dat je meteen grootse dingen moet doen zoals het opvangen van smeltende poolkappen of jezelf vastbinden aan een boom in Brazilië om de kap van het regenwoud tegen te gaan. Als je er zo naar kijkt, zakt je waarschijnlijk meteen de moed al in de schoenen en dat is niet de bedoeling. Dat is een apart slag mensen dat daarvoor in beweging komt. Nee, we gaan voor het gemak uit van een gemiddeld mens met werk, een inkomen, een dak boven het hoofd en de mogelijkheid tot het maken van keuzes.

 

Wet van de grote getallen

Het gaat om een aantal kleine stappen die je in je eigen omgeving kunt zetten waarmee je alsnog een significante bijdrage levert aan een duurzame wereld. En als we dan zorgen dat een heleboel mensen dat doen. Dan zet dat echt wel zoden aan de dijk (wel zo handig met de dreiging van een stijgende waterspiegel). Dan geldt de wet van de grote getallen en dat werkt ook nog eens aanstekelijk op de mensen die nog twijfelen. Voor sommigen geldt immers: eerst zien dan geloven.

 

Het lukt ons anders prima

Groot bijkomend voordeel: We hebben afgelopen jaar noodgedwongen al voor een heleboel stapjes kunnen oefenen. De pandemie wierp ons terug op een redelijk sober leven. Wat blijkt, we kunnen prima functioneren met minder. Neem het aantal reisbewegingen. Thuiswerken is voor de meesten goed te doen. Ook de vakantie al dan niet met vliegreis kan best gemist worden. Van vier keer per jaar voor sommigen naar helemaal niets. En we leven nog steeds. Wat niet wil zeggen dat we niet meer op vakantie moeten gaan. Dat is overdreven. Maar denk je eens in hoeveel vliegbewegingen het scheelt als sommigen nog maar een keer per jaar gaan. We hebben ook gerichter leren consumeren; online speuren en bestellen of een vooraf besproken kijkrondje in een winkel. Het vraagt gewoon meer aandacht van ons dan het doelloos door de stad slenteren op zaterdagmiddag. Kopen om het kopen. Werden we daar nu echt gelukkiger van?

Wat begon als een manier om het virus tegen te gaan, blijkt achteraf eigenlijk een soort heropvoeding die ons heeft laten zien dat we best wel kunnen veranderen. Als de noodzaak er maar is.

 

Gedragsverandering

En nu we langzaamaan richting het einde gaan van een van de grootste ingrepen in ons persoonlijke leven van de afgelopen decennia, leeft bij steeds meer mensen de vraag: Kunnen we nu niet beter meteen doorpakken?

Eigenlijk is de hele transitie naar duurzaamheid een grote gedragsverandering. En als we als mensheid ergens een hekel aan hebben dan is dat wel. Om een andere weg in te slaan, is dus veel nodig. Tenzij dus een externe factor een dusdanig grote invloed heeft en dan lukt het wel. Eigenlijk zijn we dankzij corona dus in een unieke situatie beland.

 

Enkele ideeën

Met dit in ons achterhoofd, hierbij een paar zaken onder elkaar gezet die jij vanaf morgen in kunt laten gaan waarmee je bijdraagt aan een betere toekomst. Dat slaapt gewoon net even lekkerder. Doe gewoon mee, het valt best mee.

 

Doe mee!

En mocht je dit ook een goed idee vinden voor op je werk, wij hebben programma’s klaarliggen voor bedrijven die dit inzicht met ons delen. Wij hebben een jaar de tijd gehad om dit te ontwikkelen. Ook weer dankzij of wellicht ondanks Corona. Af en toe een crisis is zo gek nog niet. Doe mee, pas je strategie aan en draag meteen bij aan een betere wereld. Meer weten? www.zinnigezaken.nl

 

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!