Hoe ga je als bedrijf om met de energietransitie?

Is jouw organisatie al bezig met de energietransitie? In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Dat is een mooi streven, maar daar is wel iedereen voor nodig. In deze blog vertellen we over het belang van de energietransitie en hoe je hier als organisatie aan bij kunt dragen.

Inhoudsopgave

  1. Waarom je als bedrijf bij wil dragen aan de energietransitie
  2. Hoe draag je als organisatie bij aan de energietransitie?
  3. Hulp of advies nodig bij je energietransitie?

Waarom je als bedrijf bij wil dragen aan de energietransitie

Er zijn verschillende redenen om bij te dragen aan de energietransitie als bedrijf. We hebben een aantal van deze redenen voor je op een rijtje gezet.

Vermindering van CO2 uitstoot

Energie wordt nog veelal opgewekt met fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen zijn een van de grootste bronnen van CO2 uitstoot en dragen voor een groot gedeelte bij aan de opwarming van de aarde. Wanneer je als bedrijf overstapt op groene energiebronnen zoals zon- en windenergie breng je jouw CO2 uitstoot al flink terug.

Kostenbesparing

Natuurlijk ook niet onbelangrijk. Door over te stappen op hernieuwbare energiebronnen kun je flink geld besparen. Zeker door de huidige geopolitieke situatie. Je kunt als organisatie ook je eigen energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand te plaatsen. Daarnaast zijn er ook een hoop dingen die je kunt doen om energie te besparen, zoals goede isolatie en kiezen voor energiebesparende apparaten.

Toekomstbestendig

Fossiele brandstoffen zijn momenteel niet alleen duurder. Naar verwachting zullen de prijzen voor niet-hernieuwbare brandstoffen in de toekomst alleen maar duurder worden en dat terwijl groene energiebronnen niet alleen goedkoper zijn, ze worden vaak ook nog eens gesubsidieerd door de overheid.

Waarom je als bedrijf bij wil dragen aan duurzamen

Duurzaam imago

Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Duurzaamheid is iets wat steeds vaker verwacht wordt. Men gaat er vanuit dat je als bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor de impact die je maakt op het milieu. Inzetten op duurzaamheid kan het imago van je organisatie verbeteren, terwijl hier niks mee doen juist voor reputatieschade kan zorgen.

Het klimaatakkoord

Naast bovenstaande voordelen van overstappen op groene energie zul je ook rekening moeten houden met regelgeving die eraan zit te komen. Volgens het klimaatakkoord moeten we in 2050 klimaatneutraal zijn als land. Dat geldt dus ook voor jouw onderneming!

Kortom, als organisatie moet je overstappen op groene energie om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering, kosten te besparen op de lange termijn, je toekomstbestendigheid en het verbeteren van je imago.

Hoe draag je als organisatie bij aan de energietransitie

Er is een hoop dat je kunt doen om bij te dragen aan de energietransitie als organisatie.

Zelf overstappen op hernieuwbare energie

Als organisatie kun je zelf natuurlijk de stap zetten naar hernieuwbare energie. Denk aan energiebronnen als zonne-energie, windenergie, geothermische energie en waterkracht. Je kunt deze inkoppen bij verschaffers van duurzame energiebronnen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf je energie op te wekken.

Hoe draag je als organisatie bij aan de energietransitie

Zorg voor een MVO beleid

Zorg dat je als organisatie een duidelijk MVO beleid formuleert. In dit MVO beleid benoem je waar jouw organisatie voor staat en waar je naartoe wil. Door een MVO beleid te formuleren voorkom je dat je terugvalt in ‘niet-duurzaam’ gedrag. Daarnaast helpt een MVO beleid je bij het nemen van concrete duurzame acties.

Zo kun je medewerkers stimuleren om vaker het OV of de fiets te nemen, je CO2 uitstoot compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten of je aansluiten bij de ‘anders reizen’ pledge.

Betrek de gemeenschap en instanties

Door je (lokale) gemeenschap en overheidsinstanties te betrekken in je transitie kun je snel en effectief te werk gaan. Informeer je gemeenschap over de werkzaamheden die je uit gaat voeren om bijvoorbeeld je pand te isoleren of het hergebruiken van energie (warmte) tijdens je productieprocessen. Zo creëer je lokaal meer goodwill en een beter imago. Daarnaast kun je lokale overheidsinstanties vragen om hulp of steun, bijvoorbeeld voor het plaatsen van laadpalen op parkeerplaatsen op jouw bedrijfsterrein.

Verminder je energieverbruik

Het verminderen van je energieverbruik is een belangrijke stap in de energietransitie. Dit kan worden bereikt door energiebesparende technologieën te gebruiken, gebouwen beter te isoleren en te zorgen voor een gedragsverandering binnen je organisatie. Bijvoorbeeld door apparaten uit te zetten wanneer ze niet gebruikt worden.

Hulp of advies nodig bij je energietransitie?

Wordt het voor jouw organisatie ook tijd om de knop om te zetten, maar weet je nog niet waar of hoe je moet beginnen. Robin Good is een duurzaam adviesbureau. We zijn al meer dan 20 jaar actief in het verduurzamen van bedrijven. Dat doen we vanuit onze visie dat duurzaamheid ook met lach kan. Onze slogan is niet voor niks Sustainability with a Smile! Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies over de bijdrage van jouw organisatie in de energietransitie.

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!