Een open brief aan de 16e Minister President

Het wordt een uitdagende klus die u, als 16e Minister President van ons mooie land, te doen hebt. Ga er maar aan staan, Nederland door deze periode loodsen. Er is nog nooit zoveel zichtbare verdeeldheid geweest en het vertrouwen in de politiek kan ook een serieuze boost gebruiken.

Welk advies zouden wij u kunnen en willen meegeven? Een van de belangrijkste eigenschappen is dat u als nieuwe “chef” van ons land moet beschikken over een gezonde dosis empathie. Want we leven in een tijd van lange tenen en olifantengeheugens. Daarnaast hebt u een sterk anker nodig. Een dat zorgt dat u niet te ver uit het lood schiet. Dat is wel zo handig als je alle krachten bekijkt waar u mee te maken gaat krijgen. Van complotdenkers aan de ene kant tot serieuze vraagstukken over onze toekomst. Uitgaan van een goede afloop “no matter what” is ook een prettige eigenschap en werkt motiverender dan het idee dat het glas halfleeg is. Er moet kracht van u uitgaan want dat is waar een heleboel mensen naar op zoek zijn. Het is echt de tijd van ‘niet lullen maar poetsen’, er is werk aan de winkel!

Men zou kunnen stellen dat de afgelopen periode een generale repetitie is geweest voor een zo mogelijk nog grotere uitdaging die ons te wachten staat. We hebben namelijk aardig wat werk te verzetten voor het einde van 2030 qua doelen die we gesteld hebben om het leefbaar te houden op onze planeet. En zoals we overal kunnen lezen; we lopen aardig achter op schema.

Gaan we onze duurzame ambities waarmaken? Zoals het er nu voorstaat, heb ik er een hard hoofd in. Waarom? Omdat het vooralsnog bij praatclubjes en overlegplatformen blijft. Iedereen heeft het erover maar het lijkt of niemand iets doet. Veel gepraat, met de beste bedoelingen uiteraard, maar met weinig actie. En wat ook niet helpt is dat we nog midden in een van de grootste crises zitten. Dat vraagt uiteraard veel aandacht. En ook al durven we langzamerhand weer voorbij de pandemie te kijken. Er ligt nog een boel herstelwerk op ons te wachten.
Maar we moeten hoe dan ook toch opnieuw opstarten, dus waarom dan niet duurzaam? Een nieuw regeerakkoord, een duurzaam regeerakkoord!

Duurzaam worden begint met duurzaam zijn. En dat vraagt verandering van gedrag. En wat is daarvoor nodig? Urgentie die voor iedereen voelbaar is. En dat zit ‘m vaak juist niet in nieuws over smeltende poolkappen, stijgende waterspiegels en tranentrekkende filmpjes over uitstervende beestjes in een land hier ver vandaan. Het gaat immers niet om het redden van de wereld, het gaat om het redden van onszelf.  Die wereld redt zich echt wel zonder ons. En als we nu niets doen dan moeten we ons er in berusten dat dat ons voorland zal zijn. Moeder natuur verliest dan een van haar kinderen, maar ze heeft zich in het verleden al veerkrachtig genoeg getoond om daar mee te kunnen dealen. Die redt zich echt wel.

Het juiste moment om door te pakken is nu? Eigenlijk is de BV Nederland er nog nooit zo klaar voor geweest. We hebben met zijn allen gemerkt dat we ons eigenlijk best wel aan kunnen passen als dat nodig is. Dus waarom gebruiken we dit fundament niet en bouwen we daarop verder? En dan bedoel echt ik op basaal niveau. Van mens tot mens. Natuurlijk vanuit een vooropgezette planning maar vertaald op een manier die iedereen begrijpt. Want daar gaat het nog wel eens mis hebben we gemerkt.

We moeten gaan inzien dat duurzaamheid niet iets is van morgen en van ver weg. We moeten gaan inzien dat het gaat over nu en over ons. Dat het onze groei en onze manier van leven is die diezelfde groei en manier van leven in gevaar brengt. Wat we nodig hebben is een baken die ons leidt door deze transitie. Die ons meeneemt, geruststelt, maar zeker ook aanspoort tot actie. Een Minister President die zorgt voor ons allemaal. Ongeacht onze achtergrond, ongeacht onze herkomst of huidskleur, ongeacht het geloof wat we aanhangen (of juist niet) en ongeacht onze politieke voorkeur. Een Minister President die stimuleert, motiveert en activeert. Een Minister President die helpt ons onszelf te helpen!

En reken daarbij gerust op onze steun.

De mensen van Zinnige Zaken

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!