Duurzaamheid en keurmerken
Een keurmerk is de ultieme beloning voor de duurzame stappen die jij hebt gezet. Die krijg je natuurlijk niet zomaar, je moet ze écht verdienen. Om een keurmerk te krijgen moet je vaak aan allerlei voorwaarden voldoen. Weten welke stappen je hiervoor moet zetten kan overweldigend lijken, maar laat dat je niet tegen houden! Robin Good adviseert je graag over de acties die jij kunt ondernemen om een keurmerk aan jouw bedrijfsnaam te binden.
Hulp bij het behalen van duurzame keurmerken
Is jouw onderneming al meer dan goooood bezig? Dan verdien je hier natuurlijk erkenning voor. Een keurmerk helpt jouw organisatie met een duurzaamheids positionering. Keurmerken helpen je (potentiële) klanten namelijk om een beslissing te maken.
Een keurmerk laat zien dat een derde, onafhankelijke partij een oordeel heeft geveld over bepaalde aspecten van jouw bedrijfsvoering. Het is een bevestiging van je eerlijke keuzes en processen.
Robin Good informeert organisaties over het behalen van keurmerken. Wat hiervoor nodig is en welke stappen er nog gezet moeten worden. Er zijn vaak een hoop eisen waar je aan moet voldoen – dan kan veel werk lijken, maar met onze hulp en jullie motivatie weten we zeker dat het ons samen lukt!
Welke duurzame keurmerken kan ik behalen?
Er zijn verschillende type keurmerken die je kunt behalen. Deze zijn op te delen in keurmerken voor je organisatie en product/technische keurmerken.
Keurmerken voor je organisatie
Deze keurmerken kunnen in principe door iedere organisatie behaald worden. Ze zijn niet zozeer toegespitst op één branche of niche maar gaan meer over de manier waarop jouw organisatie is ingericht op duurzaamheid- of sociale aspecten op te pakken.
CO2 Prestatieladder (SKAO)
De C02 prestatieladder bestaat uit vijf verschillende niveaus. Deze niveaus geven aan in welke mate jouw organisatie bezig is met het reduceren van haar C02 uitstoot. De hoogste tredes kun je alleen behalen als je niet alleen in de eigen onderneming, maar de hele keten C02 reduceert.
MVO prestatieladder
Net als de C02 prestatieladder bestaat de MVO prestatieladder ook uit vijf niveaus. Met de MVO prestatieladder kun je op objectief niveau aantonen wat je prestaties zijn op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
PSO
De PSO is een landelijk en wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument en keurmerk dat is uitgegroeid tot de norm voor sociaal ondernemen in Nederland. De PSO is bedacht door de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).
B-Corp
Het keurmerk B-corp wordt uitgegeven door de amerikaanse non-profit organisatie B Lab. Dit keurmerk wordt niet alleen vergeven op een bepaald aspect van duurzaamheid, maar beoordeelt de organisatie als één geheel.
EcoVadis
EcoVadis helpt duizenden bedrijven verduurzamen door middel van een gemeenschappelijk platform, een universele scorecard en tools voor prestatieverbetering. Door middel van benchmarking kun je een score krijgen bij EcoVadis die aangeeft hoe duurzaam jouw organisatie is ten opzichte van anderen.
Keurmerk Sociale Onderneming
KSO laat bedrijven zien wat MVO betekent voor jouw organisatie en hoe gemakkelijk je dit toe kunt passen door de 17 SDG’s te integreren. Door middel van een monitor maakt KSO een 0-meting van de stappen die jouw organisatie moet zetten om het keurmerk te krijgen.
Product- of technische keurmerken
Product- of technische keurmerken zijn wél branche- of niche specifiek. Het gaat dan meestal om de manier waarop specifieke producten vervaardigd of verkregen worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
FSC
Het Forest Stewardship Council (FSC) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Het FSC garandeert dat hout uit 100% verantwoord beheerde bossen komt.
Green Key
Green Key is hét internationale keurmerk voor de recreatie- en vrijetijdsbranche. Het Green Key keurmerk wordt vergeven aan hotels, campings en andere bedrijven in de recreatie. Accommodaties moeten aan strenge normen voldoen op het gebied van duurzaamheid, milieu en MVO.
MSC
Het Marine Stewardship Council werkt al 20 jaar aan het behoud van gezonde oceanen. Het MSC keurmerk zorgt ervoor dat vis wordt gevangen wordt op een duurzame wijze. Het MSC is het keurmerk met een van de strengste eisen op duurzaamheid, transparantie en controle.
Fairtrade
Fairtrade wordt door consumenten gezien als één van de belangrijkste keurmerken op het gebied van sociale verandering en duurzame ontwikkeling. Fairtrade helpt boeren en werknemers in ontwikkelingslanden een betere plek verwerven in de handelsketen.
Kunnen we je helpen bij het behalen van een keurmerk?
Kom jij in aanmerking voor een of meerdere van de bovenstaande keurmerken? Wauw, dan ben je al goed bezig! Neem vooral contact met ons via het onderstaande formulier, wie weet kunnen wij je verder helpen bij het binnenkoppen van je eerste duurzame keurmerk.