Duurzaamheid aanpak

Duurzaamheid aanpak, maar hoe?

Jij wil iets doen met duurzaamheid. Je weet alleen nog niet zo goed wat. Daarom moet je goed nadenken over je doelen – en hoe je deze gaat realiseren. Je hebt een lange adem nodig om een duurzame transitie uit te zitten. Onze aanpak helpt je hierin als een routekaart.
Onze missie is om duurzaamheid zo eenvoudig mogelijk te maken. Daarom hebben we duurzaamheid teruggebracht naar een eenvoudige formule ontwikkelt en die vormt de basis voor al onze duurzaamheidstrajecten.

Benieuwd welke impact dit heeft op je bedrijfsdoelstellingen, stakeholders en moedertje aarde? We leggen het graag aan je uit.

De formule

In ons verduurzamingsproces hanteren we een formule. Deze is de leidraad voor elke duurzame strategie die we opstellen. Onze formule luidt als volgt: S = LM³.
Is wiskunde niet je sterkste vak? No worries. We zullen hem verder toelichten:

Sustainability = Leiderschap * Mens, Materieel & Mechanismen

Leiderschap

Leiderschap is een essentieel onderdeel om tot een goed resultaat te komen, vandaar dat het een centrale rol speelt in onze aanpak.

Duurzaamheid is geen marketingtool of bijzaak in je organisatie. Wanneer je gaat voor een duurzame aanpak moet je dit uitdragen in alle lagen van je organisatie. Dat begint én eindigt bij jezelf. Duurzaam leiderschap is het goede voorbeeld geven. Slechts een visie of missie-statement opschrijven is bij lange na niet voldoende voor een werkbare transitie.

Mens

Duurzaamheid gaat over keuzes maken. Keuzes maken is vaak lastig, maar dat wist je vast al ;). We staan dagelijks voor lastige keuzes in het leven. Pak je de fiets of de auto? Kies je voor tweedehands of nieuw? Wat trek je vandaag aan? Wat ga je eten? En tot overmaat van ramp moet je ook nog eens kiezen wat je ’s avonds op tv aanzet. Soms kies je ‘gewoon wat makkelijk is’.

Ook op de werkvloer vallen er heel wat keuzes te maken. Met ons plan van aanpak leren we de mensen in jouw organisatie om zinnige keuzes te maken. Gaan voor good en niet voor easy. Na een succesvolle integratie van ons duurzaam beleid worden deze keuzes steeds meer vanzelf gemaakt. Onbewust duurzaam, klinkt geweldig toch?

Materieel

Je ontkomt er natuurlijk niet aan. Duurzaamheid heeft ook een materiële kant. Dit is als het ware een weerspiegeling van de cultuur en de mechanismen. De materiële kant is namelijk zichtbaar en meetbaar. Zeker ten opzichte van de menselijke kant. Door de materiële kant te monitoren kun je meten of je beleid ook echt werkt en of je ook echt goooood bezig bent.

Mechanismen

Mechanismen zijn als het ware de onzichtbare tandwielen in je fabriek. Alle processen en structuren die bepalen hoezaken geregeld worden. Met de juiste mechanismen weet jij duurzaamheid in je onderneming te waarborgen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan inkoopvoorwaarden, beloningsstructuren en sollicitatieprocessen. Door te kiezen van voor de juiste mechanismen weet je zeker dat je organisatie niet langzaam terug kruipt naar wat easy is.

In drie stappen blijvend duurzaam

Sounds good. Maar is dat ook haalbaar? We dagen je uit om het te proberen… Sterker nog, we weten zeker dat het je gaat lukken! Onze aanpak is gebaseerd op de leercurve van Maslow – en daar wil je niet mee sollen. De leercurve van Maslow is namelijk al sinds 1954 de meest effectieve leidraad voor het leren van nieuwe vaardigheden en het waarborgen van gedragsverandering. Deze methode heeft door de jaren heen zeker zijn sporen verdient.

Benieuwd hoe we dit toepassen? Check it out!

1. Bewustwording Creëren

Vraag eens aan je collega’s: Weet jij hoe duurzaam we zijn? Huh? Nee geen idee. Tuurlijk weten mijn collega’s dat niet, denk je misschien. Maar zo natuurlijk is dat niet. Sterker nog, de eerste stap naar een duurzame transitie begint altijd met bewustwording. Dit is de WHY voor zowel jezelf, als iedereen in jouw organisatie. Wat voor verschil gaat deze duurzame transitie maken voor je stakeholders – wat zal er veranderen in hun dagelijkse handelen?

2. Vaardigheden trainen

We zetten ‘Eye of the tiger’ pas aan wanneer jouw medewerkers klaar zijn voor de uitdaging. Dat wil zeggen, wanneer ze bewust zijn van de WHY en HOW van de duurzame transitie. In deze tweede fase leggen we de link naar de materiële kant van duurzaamheid. Wat zijn duurzame keuzes en hoe implementeren we deze? In deze stap vertalen we onze ambities naar het maken van de juiste keuzes en het uitvoeren van de juiste activiteiten.

3. Gedrag waarborgen

Het waarborgen van gedrag is een van de lastigste stappen in een duurzame transitie. Hoe zorg je er nou voor dat juiste keuzes gemaakt blijven worden? Hiervoor kijken we naar mechanismen deze helpen je medewerkers om dagelijks de juiste keuzes te maken. Mechanismen zorgen in combinatie met leiderschap voor een blijvende duurzame verandering.

Start jouw duurzame transitie vandaag nog

Duurzaam leiderschap

Wat levert het plan van aanpak op?

Met ons plan van aanpak schakelt je organisatie van onbewust-onbekwaam naar onbewust-bekwaam. Dit wil zeggen dat je begint in een positie waar je niet weet wat de juiste keuzes zijn – en hoe je deze maakt en eindigt met een plan en bijbehorende structuur die je medewerkers onbewust en dus vanzelf de juiste keuzes leert maken.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×