Vorige week heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe wet die bedrijven verplicht rekening te houden met mens en milieu. Niet alleen in Europa, maar ook in andere delen van de wereld. Zolang het onderdeel uitmaakt van hun productieketen is de onderneming daarvoor verantwoordelijk. Er staat dus een hoop te veranderen, maar wat betekent dit concreet voor jouw bedrijf?
Nederland scoort een vijfde plaats op de Sustainable Development Goals!
De ranglijst is gebaseerd op een analyse van Refinitiv. Het idee achter de ranglijst is om op transparante en objectieve wijze de prestaties van een land te meten voor elk van de SDGs. Refinitiv wil de wereldwijde financiële gemeenschap vooruit helpen door middel van gegevens en analyses. Daarom hebben zij de Country Sustainable Development Goals (SDGs) Scores aangekondigd als een cruciale gegevensmaatstaf in de overgang naar duurzaam beleggen . De Top 10 landen met de hoogste SDG-scores zijn; Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, Nederland, IJsland, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk.
Een korte samenvatting van de SDG Rapportage 2020 voor het bedrijfsleven
De Rijksoverheid en verschillende maatschappelijke sectoren hebben de vierde SDG-voortgangsrapportage ‘Nederland Ontwikkelt Duurzaam’ samengesteld die op Verantwoordingsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Steeds meer bedrijven gaan bewust met de Sustainable Development Goals (SDGs) aan de slag, intensiveerden bestaande inzet of ontdekten de SDG agenda voor het eerst. Deze inzet sluit aan bij de grote transities waar wij als Nederland én de wereld voor staan. Het roer moet om willen we over 10 jaar de doelen halen. Vooral op de terreinen van milieu en ongelijkheid, o.a. voor vrouwen, jongeren en werknemers is er nog voldoende te doen.
De Global Goals in je bedrijf; deel 4 van 5, leer en rapporteer
De vertaling naar je bedrijf
De SDGs zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de individuele lidstaten. De bijbehorende doelen en indicatoren zijn toegeschreven om landen aan te zetten tot concrete acties. Om deze relevant te maken voor het bedrijfsleven, zijn ze vertaald. Je vind ze weergegeven in het rapport “Business Reporting on the SDGs – An Analysis of the Goals and Targets“, dat KPIs identificeert die op hun beurt kunnen worden gebruikt om de resultaten op de SDGs bij te houden.
Deze analyse beslaat elke SDG, en de bijbehorende 169 doelen en geeft een inventarisatie van mogelijke aansluitpunten. Deze toelichtingen – zowel kwalitatief als kwantitatief – zijn gebaseerd op algemeen aanvaarde kaders voor bedrijven. Elk bedrijf kan deze punten gebruiken om verslag te doen van zijn inspanningen om de SDGs te bereiken. Daarnaast heeft de UNGC (United Nations Global Compact) de zogenaamdeIndustrie Matrixuitgegeven met branche specifieke voorbeelden en ideeën voor activiteiten met betrekking tot de SDGs. De matrices verdiepen zich in bedrijfsacties per doel en bieden veel goede voorbeelden van initiatieven.