Duurzaamheid. Dat woord lees je vast niet voor het eerst. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in de wereld. Eigenlijk is bijna iedereen wel op een manier met duurzaamheid bezig, maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Duurzaamheid is enorm breed. Vaak denkt men bij de term duurzaam aan groene energie en CO2 uitstoot, in werkelijkheid omvat duurzaamheid heel wat meer dan dit. Je leest hier beneden de definitie van duurzaamheid volgens het CBS.
Definitie duurzaamheid
Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.
Als je even Googelt komt je al gauw een hoop andere, modernere definities tegen. Deze zijn echter gebaseerd op het Brundtland rapport. Je zou deze quote dus kunnen zien als de grondlegger van de moderne visie op duurzaamheid.
Makkelijk gezegd: Bij een duurzame keuze weet je je eigen behoeften te voorzien in het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om diezelfde keuze te maken in gevaar te brengen.
De drie pijlers van duurzaamheid
Duurzaamheid gaat dus niet alleen over groene energie en CO2-reductie. Over het algemeen kun je de verschillende thema’s binnen duurzaamheid opdelen in drie pijlers. Deze drie pijlers zijn ecologische duurzaamheid, maatschappelijke duurzaamheid en economische duurzaamheid.
Ecologische duurzaamheid gaat over het milieu en de planeet. Hiervoor kijken we naar de ecologische voetafdruk of de ‘footprint’ die jouw bedrijf heeft. Dat wil zeggen, welke impact jouw bedrijfsprocessen op de planeet hebben.
Ga je goed om met je reststromen? Compenseer je voor je energie- en gasverbruik? Zijn de producten die je maakt geschikt voor langdurig gebruik, of kunnen ze gerecycled worden? Maak je gebruik van grondstoffen zonder deze uit te putten? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden als je aan de slag gaat met je ecologische duurzaamheid.
Sociale duurzaamheid gaat over mensen. Dit punt is vaak lastiger te kwantificeren dan ecologische duurzaamheid, maar het is wel minstens net zo belangrijk! Door op sociale duurzaamheid te letten binnen je organisatie zorg je dat je lang kunt genieten van de mensen die er rondlopen.
Wanneer je als bedrijf aan de slag gaat met sociale duurzaamheid kijk je onder andere naar de werkdruk binnen je organisatie, de mate van openheid, het werkplezier, ziekteverzuim, bedrijfscultuur en gelijke kansen. Hoe beïnvloeden deze punten de mensen in je organisatie?
Deze pijler is als het ware een combinatie van de bovenste twee. Bedrijven moeten niet alleen op hun sociale- en ecologische duurzaamheid letten, maar ook op hun economische duurzaamheid. Dit wil zeggen, ze moeten zorgen dat er winst gedraaid wordt!
Zonder economische duurzaamheid heeft het voor bedrijven weinig zin om op hun sociale- en economische duurzaamheid te letten. De aanpassingen in hun bedrijfsvoering zullen namelijk maar van korte duur zijn.
Daarnaast is het ook van maatschappelijk belang dat bedrijven winst blijven maken, zo kunnen we namelijk armoede verminderen, zowel nu als in de toekomst.
Duurzaamheid en MVO
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sluit aan op het thema duurzaamheid. Per persoon kunnen we allemaal een hoop doen om duurzamer te leven, toch zijn het bedrijven die de grootste impact op onze planeet hebben. Duurzaam ondernemen wordt dus steeds belangrijker. Ondernemers zullen moeten proberen in de behoefte van het heden te voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van de toekomstige generaties.
Net als duurzaamheid gaat MVO niet alleen over uitstoot, energieverbruik en waste. Wanneer je Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt draag je verantwoordelijkheid voor de impact van jouw onderneming op de maatschappij. Dit doe je door in je processen rekening te houden met People, Planet en Profit.
People, Planet, Profit
People, Planet en Profit zou je als een basisversie van MVO kunnen zien. Het idee is dat je als onderneming deze drie in balans houdt. Hierbij is het belangrijk dat je oog voor zowel de planeet en de mensen in je organisatie als je winst hebt.
Let je alleen op People en Profit? Dan komt de planeet eronder te lijden. Let je alleen op Planet en People? Dan maak je geen winst (en komen je People ook nog eens zonder werk te zitten).
Waarom we steeds duurzamer willen worden
We hebben maar één planeet. Daar moeten we zuinig op zijn, toch? Duurzaamheid wordt bij steeds meer bedrijven een vast onderdeel in de bedrijfsvoering. Dat kunnen we alleen maar applaudisseren, maar waar komt die shift opeens vandaan?
Natuurlijk zijn er een aantal kartrekkers, ondernemers die hoe dan ook het juiste willen doen voor mens en milieu. Daarnaast wordt deze verandering voor een groot deel door de markt in werking gezet. Consumenten hechten steeds meer waarde aan producten die duurzaam geproduceerd zijn en kopen steeds vaker bij bedrijven die zich bezighouden met MVO.
Ook de politiek is steeds meer met duurzaamheid bezig. Wetten en regels rondom vervuiling worden aangescherpt en zowel bedrijven als individuen worden zachtjes in de richting van groene keuzes geduwt, zoals overstappen op duurzame energie met subsidies op warmtepompen en zonnepanelen.
Wetgeving
Als ondernemers is het goed om te weten wat je te wachten staat. Wetgeving rondom MVO zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid worden aangepast. Het is dus goed om je hier vast eens in te verdiepen. Wie weet wordt het voor bedrijven straks verplicht om elektrisch te rijden, zonde als je dan net een nieuw (niet-elektrisch) wagenpark hebt aangeschaft. Je zou je bijvoorbeeld al in kunnen lezen over de ISO 26000 of ESG.
ISO 26000 is een (internationale) richtlijn voor het implementeren van duurzaamheid in je organisatie. Het geeft je een kader om jouw maatschappelijke verantwoordelijkheden zelf te bepalen. Voor nu is dit niet verplicht, maar het is goed je er alvast eens in te verdiepen. Via de ISO 26000 kun je namelijk concrete handvatten opstellen om te beginnen met duurzaamheid.
ESG staat voor Environmental, Social & Governance. De ESG is een regeling die grote bedrijven vanaf 2024 verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Je kunt dan denken aan energieverbruik, verbruik van grondstoffen, CO2 uitstoot en dergelijke zaken. Wie weet kan dit in de toekomst ook verplicht worden voor middelgrote of kleine bedrijven.
De 17 Sustainable Development Goals en duurzaamheid
Nog zo’n begrip wat je vast al eerder voorbij zag komen. De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), of de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. Deze doelstellingen zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Het zijn doelstellingen die de wereld vóór 2030 een betere plek moeten maken. Aan al deze doelen zitten targets gekoppeld om ze concreet te maken.
Bij een duurzame aanpak van Robin Good houden we vaak rekening met deze 17 Sustainable Development Goals. Niet ieder doel is even geschikt voor iedere organisatie, daarom kijken we altijd welke doelen aansluiten bij jouw duurzame doelstellingen.

Beginnen met duurzaamheid
Heb jij een duurzame visie? We vertalen deze graag naar een duurzame strategie, of een duurzaam verhaal zoals wij het ook wel noemen. Wil je meer weten over onze aanpak? Lees verder of neem vrijblijvend contact met ons op voor een advies op maat.