Hoe stel je een ESG beleid op?

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Dit begrip is een soort vervanger voor People, Planet, Profit en MVO. ESG is bedoeld voor organisatie die waarde willen creëren voor zowel mens als milieu. Wanneer je als organisatie serieus aan de slag wil met ESG zul je dit moeten doen met een gedegen ESG beleid. In deze blog vertellen we hoe je als organisatie een ESG beleid op kunt stellen.

Inhoudsopgave

    1. Wat is een ESG beleid?
    2. Wanneer is het verplicht om een ESG beleid te hebben?
    3. Hoe stel je een ESG beleid op?
    4. Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een ESG beleid?

Wat is een ESG beleid?

Een ESG (Environmental, Social and Governance) beleid is een strategisch kader. Dit strategische kader wordt door organisaties ontwikkeld om hun hun aanpak op verschillende ESG issues vast te leggen. In het ESG beleid beschrijven organisaties welke inspanningen ze zullen leveren op het gebied van milieu, maatschappij en bedrijfsvoering.

Een ESG beleid bestaat uit meerdere facetten. Deze zijn meestal opgedeeld per facet van ESG. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van de impact die je bedrijf heeft op het milieu, het verbeteren van de werkomstandigheden en kansengelijkheid binnen je bedrijf en het waarborgen van goede bedrijfspraktijken met oog op regelgeving en transparantie.

In het ESG beleid kunnen daarnaast zaken worden opgenomen die betrekking hebben op investeringsbeslissingen en rapportageplichten over ESG prestaties. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van de ESG prestaties in het jaarverslag. Hierdoor krijgen aandeelhouders, klanten, werknemers en andere stakeholders een beter beeld van de richting waarin je organisatie beweegt.

Een ESG beleid helpt je als organisatie om gericht aan het werk te gaan met duurzame groei en waardecreatie. Je kunt het zien als een plan van aanpak voor de lange termijn.

ESG beleid opstellen

Wanneer is het verplicht om een ESG beleid te hebben?

We zullen je meteen geruststellen. Een ESG beleid is (nog) niet verplicht voor organisaties. Dat gezegd hebbende zullen sommige thema’s die normaal gesproken in een ESG beleid worden behandelt wél een kern hebben binnen de wet en regelgeving zoals bijvoorbeeld de C02 uitstoot van je organisatie.

Daarnaast kan het binnen andere rechtsgebieden wel verplicht zijn om een ESG beleid te hebben. In sommige landen of regio’s zijn er namelijk wetten en regels die je bedrijf verplichten om bepaalde ESG-kwesties aan te pakken. Ook de rapportage van je ESG-prestaties kan hierin verplicht zijn!

In de EU zijn er enkele richtlijnen en verordeningen waar je rekening mee moet houden. Zo wordt het vanaf 2024 verplicht voor bepaalde bedrijven om een rapportage te maken over de niet-financiële kwesties van het bedrijf.

Voor beursgenoteerde bedrijven kan een ESG beleid daarnaast helpen om nieuwe investeerders en beleggers aan te trekken. Steeds meer beleggers willen rekening houden met duurzaamheid en zoeken manieren om verantwoord te beleggen. Daarnaast waarderen investeerders en beleggers de inzicht en transparantie binnen grote bedrijven. Dit verkleint de perceptie van de risico’s van het beleggen, je geeft namelijk meer inzicht in de bedrijfsvoering van jouw organisatie.

Het is hoe dan ook aan te raden om aan de slag te gaan met een ESG beleid. Wanneer je serieus aan de slag gaat met ESG kwesties kun je risico’s beperken, je bedrijfsreputatie verbeteren en nieuwe kansen creëren. We zijn ervan overtuigd dat je met een ESG beleid een positieve impact zult merken op je bedrijfsresultaten, financieel en anderzijds.

ESG beleid

Hoe stel je een ESG beleid op?

Een ESG beleid opstellen doe je niet ‘zomaar’ even. Alles op het gebied van duurzaamheid vraagt om een systematische aanpak en de betrokkenheid van verschillende stakeholders binnen je organisatie. Wanneer je aan de slag gaat met je ESG beleid kun je de volgende stappen volgen:

  1. Risico’s en kansen identificeren: Voor de continuïteit van je organisatie zul je in kaart moeten brengen welke veranderingen kansen en/of risico’s met zich meebrengen. Identificeer de ESG-risico’s en kansen die het meest relevant zijn voor jouw organisatie. Voor de ene organisatie zal de nadruk hierdoor meer op milieu of sociale impact komen te liggen en bij de ander op governance.
  2. Geef prioriteit aan bepaalde ESG-kwesties: Nadat de belangrijkste kansen en risico’s zijn geïdentificeerd, kun je bepalen welke punten de hoogste prioriteit hebben. Dat hoef je niet alleen te doen, maar kan ook door middel van een stakeholder-analyse waarin je feedback vraagt aan alle belanghebbenden.
  3. Stel doelstellingen en KPI’s op: Als organisatie zul je een richting moeten bepalen. Beslis waar je als organisatie naartoe wil op gebied van ESG. Stel relevante KPI’s op zodat je tussendoor je voortgang kunt meten. Zorg dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn.
  4. Integreer ESG in je bedrijfsstrategie: Maak een beleid dat wordt geïntegreerd in je bedrijfsstrategie en dat ook daadwerkelijk wordt aangehouden bij je besluitvorming op strategisch niveau.
  5. Monitor en rapporteer: hoog scoren op verschillende ESG factoren kan een hoop concurrentievoordeel met zich meebrengen voor jouw organisatie. Zorg dus ook dat je goed monitort over jouw ESG-prestaties, breng ook regelmatig rapportages uit zodat je stakeholders kunnen zien dat je goed bezig bent ten aanzien van je ESG-doelstellingen.
  6. Betrek belanghebbenden: Door belanghebbende te betrekken bij het opstellen en implementeren van een ESG beleid creëer je draagvlak voor verandering binnen je organisatie. Ook hierin is het belangrijk om regelmatig te rapporteren, zo houdt je stakeholders betrokken bij het proces.

ESG beleid

 

Het opstellen van een ESG-beleid is eigenlijk nooit klaar. Je kunt het een beetje zien als een jaarplan. Ieder jaar verandert er wat, ieder jaar stel je je doelen bij en zul je open moeten staan voor verbetering. Het is belangrijk om feedback en kritiek te verzamelen van verschillende stakeholders en op basis van deze feedback je processen of doelen bij te schaven, alleen zo zorg je dat jouw organisatie hoog blijft scoren op het gebied van ESG.

Heb jij hulp nodig bij het opstellen van een ESG beleid?

Een ESG beleid opstellen vraagt om een systematische aanpak. Wil jij ook aan de slag met ESG? Als duurzaam adviesbureau helpen we je graag bij het bepalen van een duurzame strategie en het opstellen van een bijbehorend ESG beleid. Wil je meer weten of wil je direct starten met je nieuwe duurzame doelstellingen? Neem contact met ons op voor meer informatie!

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×