Communiceren over duurzaamheid is zo belangrijk! Er zitten namelijk een hoop voordelen aan het maken van een communicatieplan. Denk aan het verbeteren van je imago, het aansluiten van stakeholders en het voorzien in de behoeften van een nieuwe, duurzaam-georiënteerde doelgroep. Het is natuurlijk wél belangrijk dat je dit goed doet. Hoe? Dat vertellen we in deze blog.
Waarom planmatig communiceren over duurzaamheid?
Planmatig communiceren over duurzaamheid is belangrijk om een aantal redenen.
- Planmatige communicatie zorgt voor consistentie in de boodschap.
- Transparantie is belangrijk om vertrouwen te scheppen bij je doelgroep. Het vergroot het inzicht en betrokkenheid bij je organisatiedoelen.
- Door planmatig te communiceren ontwikkel je een langdurige relatie met je stakeholders.
Duurzaam communicatieplan opstellen: Stappenplan
Een duurzaam communicatieplan of communicatieplan over duurzaamheid opstellen verschilt niet veel van een ‘normaal’ communicatieplan. Door een aantal vaste stappen te volgen kun je een effectief communicatieplan opstellen.
1. Stel duurzaamheidsdoelen op of stel ze bij
Jouw duurzame doelstellingen zijn altijd het uitgangspunt van je communicatie-uitingen. Wat zijn de belangrijkste kwesties waar je als organisatie aan wil werken en hoe ga je dit precies doen? Stel je doelen SMART op. Dat wil zeggen: specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden. Dit is nodig, zowel voor behalen van je doelen als voor het communiceren hierover.
Er mag eigenlijk geen ruis bestaan over je doelen. Zeker naar de buitenwereld toe. Voordat je start met je communicatieplan is het daarom belangrijk om je doelen nog eens na te lopen, of als je deze nog niet hebt, doelen op te stellen.
2. Identificeer stakeholders
Duurzaamheid doe je samen. Het gaat namelijk over gedrag. Gedrag van mensen binnen en buiten je organisatie. Deze stakeholders kunnen verschillende belangen hebben. Deze belangen hebben allemaal invloed op je duurzaamheidsinspanningen en -doelen. Al je stakeholders zullen namelijk een bijdrage moeten leveren aan het behalen van jouw duurzaamheidsdoelen en dat kan lastig worden als ieders belangen uit elkaar liggen.
Identificeer je stakeholders en bedenk hoe jouw communicatie-uitingen invloed zullen hebben op hun perceptie van jouw onderneming. Daarnaast is het ook belangrijk om te identificeren hoe je stakeholders bij kunnen dragen aan je communicatie-uitingen. Om een concreet voorbeeld te geven; je kunt je medewerkers of leveranciers in een social media post of nieuwsbrief aan het woord laten om wat te vertellen over je uitingen.
3. Audit je huidige communicatie
Waar communiceer je op dit moment over? Formuleer welke kanalen je op dit moment inzet, hoe je op dit moment posts of andere uitingen bedenkt, wat er goed gaat en wat er beter kan. Communiceer je al over duurzaamheid? Formuleer dan ook hoe je dat in de huidige situatie doet en wat de effecten hiervan zijn.
Verder is het belangrijk om overige communicatiezaken helder te formuleren. Maak je gebruik van een bepaalde ’tone of voice’? Werk je met een vaste stijl voor afbeeldingen? Welke gevoelens wil je oproepen bij je doelgroep? Al deze punten zijn belangrijk om te benoemen in je communicatieplan.

4. Stel communicatiedoelen op
Niet alleen op het gebied van duurzaamheid heb je doelen. Ook op het gebied van je communicatie zullen je doelen SMART op moeten stellen. Wat wil je uiteindelijk bereiken met je duurzaamheidscommunicatie? Dat kan van alles zijn, bewustwording vergroten, gedragsverandering stimuleren, vertrouwen opbouwen of transparantie bevorderen. Hoe specifieker je doelen, des te beter de uitwerking van je plan.
5. Ontwikkel communicatiestrategieën
Hier bedoelen we mee dat je onderzoekt welke kanalen je in gaat zetten, welke boodschappen je over wil brengen, welke tone of voice je gaat gebruiken, hoe je jouw uitingen gaat timen en wat de frequentie van je communicatieactiviteiten met betrekking tot duurzaamheid gaan zijn. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de vorm van je content. Ga je geschreven content maken of visuele content?
Het is belangrijk dat je strategieën in lijn staan met je duurzaamheids- en communicatiedoelen. Probeer een realistische inschatting te maken waarbij je rekening houdt met de behoeften van je doelgroep en andere belanghebbenden.
6. Creëer content
Het creëren van content is voor veel mensen lastig. Het vraagt natuurlijk om enige mate van creativiteit. Dat gezegd hebbende zou het makkelijker moeten zijn om content te maken, wanneer je de voorgaande stappen zorgvuldig hebt uitgevoerd. Je content kan variëren van geschreven content zoals persberichten, nieuwsbrieven, blogs en social media berichten. Daarnaast kun je visuele content maken zoals afbeeldingen, infographics en video’s. Zorg ervoor dat je content accuraat, transparant en overtuigend is.
Verder is het belangrijk dat je berichten aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van je doelgroep. Een kleine tip die we je nog mee willen geven: Denk bij het creëren van content vooral aan je stakeholders. Laat leveranciers, klanten of medewerkers aan het woord in je nieuwsbrief of op je social media.
7. Implementeer en meet
Implementeer je communicatieplan. Dat doe je simpelweg door je posts in te plannen, je communicatie-uitingen naar buiten te brengen en te meten wat er gebeurt. Bekijk welke resultaten en wat voor bereik je communicatie-uitingen hebben. Stel je plannen bij waar nodig en implementeer nieuwe bevindingen in je communicatieplan.
We helpen je graag aan een duurzaam communicatieplan
Heb jij hulp nodig bij het opstellen van je communicatieplan? Robin Good is al meer dan 20 jaar actief in het maken van duurzaamheidsrapportages, duurzame strategieën en bijbehorende communicatieplannen! Neem direct contact met ons op voor meer informatie.