Dit betekent de verplichte duurzaamheidsrapportage voor jouw onderneming

Op 28 november 2022 werd de definitieve versie van de CSRD aangenomen door de Europese Commissie. Dit betekent dat steeds meer organisaties vanaf 2024 verplicht worden om een duurzaamheidsrapportage te maken. In deze blog vertellen we voor wie de CSRD geldt en wanneer je verplicht bent een duurzaamheidsrapportage te maken.

Inhoudsopgave

    1. Verplichte duurzaamheidsrapportage!?
    2. Maak kennis met de CSRD
    3. Voor wie wordt de CSRD verplicht?
    4. Wanneer wordt de CSRD verplicht?
    5. Hoe begin je met het opstellen van een duurzaamheidsrapportage?

Verplichte duurzaamheidsrapportage!?

Misschien schrok je van deze intro. Een verplichte duurzaamheidsrapportage!? Wat betekent dit voor jouw organisatie? Wat als je nog 0 inzicht hebt in de impact die jouw organisatie maakt op de wereld? Een verplichte duurzaamheidsrapportage betekent dat je als organisatie moet weten wat de impact is van je activiteiten op het milieu, waaronder klimaatverandering, voedselveiligheid en biodiversiteit. Hoe ga je dat precies in kaart brengen? Maak je geen zorgen, er bestaan gelukkig richtlijnen voor het opstellen van een duurzaamheidsrapportage en je hebt nog even de tijd!

eu green deal

Maak kennis met de CSRD

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn voor het maken van duurzaamheidsrapportages. Deze richtlijn is recent aangenomen en verplicht een aantal bedrijven vanaf 1 januari 2024 om jaarlijkse duurzaamheidsrapportages te maken. In deze richtlijn wordt benoemd wat er dan precies in zo’n rapportage moet staan en hoe deze opgesteld moet worden.

CSRD

Als organisatie moet je niet alleen weten wat voor impact je maakt, maar ook hoe je deze impact kunt verminderen. Je zult dus een duurzaamheidsstrategie moeten opstellen en implementeren. In deze duurzaamheidsstrategie moet je beschrijven hoe je omgaat met bijvoorbeeld het verminderen van energieverbruik, het recyclen van afval en het verhogen van de efficiëntie van je processen. Zorg ervoor dat je in 2024 volledig voorbereid bent en begin meteen met het verbeteren van je duurzaamheidsprestaties.

Voor wie wordt de CSRD verplicht?

Haal maar even rustig adem. De CSRD is niet voor ieder bedrijf verplicht. De CSRD is voornamelijk gericht op grote bedrijven. Wanneer je een mkb’er bent hoef je hier dus (nog) niet aan te voldoen. Maar wanneer voldoe je dan aan de criteria van een ‘groot bedrijf’?

Je valt onder de CSRD wanneer jouw onderneming aan twee of meer van de volgende criteria voldoet:

  • Je omzet is hoger dan €40 miljoen per jaar.
  • Je hebt een balanstotaal van meer dan €20 miljoen.
  • Je organisatie heeft meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar).

Voldoe je aan deze criteria? Dan zul je dus vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage op moeten stellen. Bedrijven die niet onder deze criteria vallen zijn nog niet volledig veilig. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de CSRD in 2026 ook verplicht voor beursgenoteerde MKB’ers. Daarnaast wordt er gekeken naar een ‘lichtere versie’ van het duurzaamheidsverslag. Deze ‘light-versie’ zal wellicht verplicht worden voor MKB’ers die niet beursgenoteerd zijn.

Wanneer wordt de CSRD verplicht?

De CSRD wordt verplicht vanaf 1 januari 2024. Dit betekent dat je vanaf 2024 aan de slag moet gaan met het opstellen van een duurzaamheidsrapportage. Het opstellen van een duurzaamheidsrapportage kun je het beste doen door middel van de officiële richtlijnen. In deze richtlijnen wordt gerefereerd aan ESG.

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Je geeft dus inzicht in de impact die jouw onderneming maakt op mens en milieu. Daarnaast geef je inzicht in je manier van bedrijfsvoering. Benoem dus ook zaken over je strategie, visie en werkwijze als het aankomt op duurzaamheid.

Hoe begin je met het opstellen van een duurzaamheidsrapportage?

Een duurzaamheidsrapportage opstellen vraagt even wat verdiepingswerk. We raden je dan ook aan om je in te lezen in de CSRD en ESG. Het opstellen van een duurzaamheidsrapport is goed te doen, zeker wanneer je de gestelde richtlijnen aanhoudt. We raden je aan om tijdig te beginnen met je duurzaamheidsrapport. Het verzamelen van informatie kan namelijk aardig wat tijd kosten. We schreven trouwens eerder al een post waarin we onze beste tips delen voor een duurzaamheidsrapport.

Kom je er echt niet? Geef maar een gil. Duurzaamheidsrapportages zijn namelijk onze specialiteit! Als duurzaam adviesbureau zijn we al meer dan 5 jaar actief in de wereld van duurzaamheid. Neem vooral contact op wanneer jij het maken van je duurzaamheidsrapportage uit wil besteden of wanneer je hulp nodig hebt.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×