De 5 vuistregels van duurzaam leiderschap

Leiderschap is een competentie, leiderschap is een vaardigheid, leiderschap is aanpoten. Even Googelen en je krijgt al gauw een breed scala aan uitspraken, blogs en artikelen over leiderschap. Er wordt dus een hoop gezegd of geschreven over hoe je dit effectief toepast. In deze blog hebben wij de 5 vuistregels van duurzaam leiderschap geformuleerd. Geïnteresseerd? Lees vooral even verder!

Inhoudsopgave

  1. Duurzaam leiderschap of leiderschap bij verduurzaming?
  2. De 5 vuistregels van duurzaam leiderschap
  3. Aan de slag met duurzaam leiderschap

Duurzaam leiderschap of leiderschap bij verduurzaming?

Wat is duurzaam leiderschap eigenlijk? Duurzaamheid heeft namelijk meerdere definities. We denken bij duurzaamheid vaak aan ESG (Environment – Social – Governance), People – Planet – Profit of MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) maar duurzaamheid betekent ook ‘bedoeld om lang mee te gaan’.

Wanneer we praten over duurzaam leiderschap kan dat dus betekenen dat je een organisatie leidt op een manier waar jij, je medewerkers en de organisatie lang van kunnen genieten. Maar het kan ook betekenen de je leiderschap toont tijdens een verduurzamingstraject. In onze ogen is écht duurzaam leiderschap een combinatie van beide.

Verduurzaming gaat namelijk niet alleen over minder CO2 uitstoot en afvalvermindering. Het gaat om het waarborgen van een blijvende gedragsverandering binnen de organisatie.

De 5 vuistregels van duurzaam leiderschap

1. Leiderschap is geen formule

Wat je ook ziet of leest. Leiderschap is geen formule of methode die je toe kunt passen. Leiderschap is enorm breed en vooral ook menselijk. Natuurlijk zijn er tips of adviezen die we je kunnen geven om een ‘betere’ leider te worden maar het moet vooral vanuit jezelf komen. Dat kun je leren door kritisch naar jezelf te kijken en dagelijks jezelf willen verbeteren.

5 vuistregels duurzaam leiderschapEen goede leider is wie zij of hij is. De eigenschappen die je nodig hebt om een goede leider te zijn komen niet alleen voort uit ervaring of kennis maar zijn menselijke karaktertrekken zoals inlevingsvermogen en rechtvaardigheid. Wees dus vooral jezelf en durf je menselijke kant te tonen. Doe je dat binnen alle ‘lagen’ van je organisatie dan zul je ontzettend veel respect terugkrijgen en veel makkelijker draagvlak voor verandering kunnen creëren.

2. Integreer stakeholders

Binnen iedere organisatie zijn er meerdere belanghebbenden. Natuurlijk zijn de doelen van je organisatie belangrijk, maar de organisatie zelf is niet de enige met doelen. Ook je medewerkers en de stakeholders buiten je organisatie hebben zo hun eigen doelstellingen, wensen en voorkeuren. Wanneer je een duurzame leider wil zijn, zul je rekening moeten houden met de doelen en ideeën van al je stakeholders.

Een goed begin hiervoor is een stakeholderanalyse. Het belangrijkste doel van een stakeholdersanalyse is het analyseren van relaties tussen jouw organisatie en de verschillende stakeholders. Zo kun je begrijpen wat deze mensen motiveert, hoe ze je organisatie zien ten opzichte van concurrenten en op welke gebieden je je bedrijfsvoering moet verbeteren of versterken.

3. Loslaten en vertrouwen

Een goede leider kan taken loslaten en heeft vertrouwen in haar medewerkers. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Veel leiders of leidinggevende hebben het idee dat ze van vooraf leiding moeten geven of dat zaken al gauw de soep in lopen wanneer ze zich niet meer met de alledaagse werkzaamheden op de vloer bemoeien, maar niets is minder waar!

Sterker nog. Door je te bemoeien met de dagelijkse werkzaamheden creëer je een bottleneck in je processen. Alles moet namelijk eerst jouw goedkeurend oog passeren. Daarbij kunnen je medewerkers leren en groeien wanneer je ze hier de ruimte voor geeft. Dat zal niet gebeuren als je overal bovenop zit.

4. Focus op ESG

ESG staat voor Environmental, Social & Governance. Dit staat voor milieu, sociale impact en bedrijfsvoering. Als duurzame leider moet je hier een fijne balans in houden, voor de continuïteit van je onderneming.

De VN Brundtlandt commissie gaf in 1987 de volgende definitie aan duurzaamheid: Duurzaamheid is voorzien in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Als we dit vertalen naar duurzaam leiderschap betekent dit dat je bij het maken van een strategische besluit een afweging maakt tussen de opbrengsten op korte termijn en de impact van je bedrijf op mens en milieu op lange termijn.

5. Stel jezelf niet op de voorgrond (servant leadership)

Leiderschap gaat niet over jou als individu. Als duurzaam leider moet jij jezelf niet op de voorgrond zetten. Sterker nog, in onze ogen zou jij je dienstbaar op moeten stellen. Dit noemen we ook wel servant leadership. Stel jezelf bescheiden op en houdt een helicopterview boven je organisatie. Zorg dat je medewerkers zoveel mogelijk zelf kunnen doen, stel processen en procedures op die je medewerkers kunnen volgen, delegeer taken en verantwoordelijkheden, zorg voor goede communicatie en werk aan teambuilding binnen je organisatie.

Aan de slag met duurzaam leiderschap

Wil jij aan de slag met duurzaam leiderschap? Wij willen je graag helpen. Tijdens een van onze trajecten leer jij wat duurzaam leiderschap precies inhoudt en hoe je dit toepast om medewerkers te activeren en je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Je boekt bij ons verschillende workshops en trainingen daarnaast helpen jouw organisatie verder met CSRD en verduurzaming. Meer weten over onze duurzame diensten? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×