6 tips voor het maken van een duurzaamheidsverslag

Het maken van een duurzaamheidsverslag kan lijken als een flinke klus, toch valt het hartstikke mee zodra je ermee aan de slag gaat. Sterker nog, wij maken ze met plezier! We denken dat het jou ook goed af zal gaan met onze tips. Lees je mee?  

Inhoudsopgave

    1. Wat is een duurzaamheidsverslag?
    2. 6 tips voor het opstellen van een duurzaamheidsverslag
    3. Hulp nodig met je duurzaamheidsverslag?

Wat is een duurzaamheidsverslag?

Het duurzaamheidsverslag, ook wel duurzaamheidsrapport, MVO-rapport en tegenwoordig ook ESG-rapport is een document waarin je als organisatie vastlegt wat je doelen en werkzaamheden zijn op het gebied van duurzaamheid. Een duurzaamheidsverslag is een mooi communicatiemiddel. Je kunt klanten, investeerders, medewerkers en andere stakeholders inzicht geven in de impact die jouw organisatie maakt op de wereld.

Een duurzaamheidsverslag bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Meestal verschilt dit per organisatie, er zijn namelijk geen harde richtlijnen voor het opstellen van een duurzaamheidsverslag. In de meeste gevallen komen de volgende onderdelen terug in een duurzaamheidsrapport:

  • Organisatieprofiel: waarin je een korte toelichting geeft over je organisatie, werkzaamheden en de grootte van het bedrijf.
  • Duurzaamheidsbeleid- of strategie: Hier benoem je waar je als organisatie heen wil op het gebied van duurzaamheid.
  • Duurzaamheidsprestaties: In dit onderdeel geef je een uiteenzetting van diverse cijfers en feiten op het gebied van duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan je C02-uitstoot of je ziekteverzuim.
  • Duurzaamheidsdoelen en voortgang: Benoem nogmaals welke doelen je gesteld hebt en hoe ver je bent om deze doelen te bewerkstelligen.
  • Stakeholdersanalyse: Dit onderdeel geeft een overzicht van de betrokkenheid van stakeholders bij de duurzaamheidsinspanningen van de organisatie.
  • Governance en transparantie: Vooral wanneer je een ESG-rapport maakt is dit punt belangrijk. Maak een beschrijving van de besluitvormingsprocessen en verantwoordelijkheden binnen je organisatie.
  • Toekomstige plannen en verbintenissen: Benoem waar je doelen bijgesteld kunnen worden. Geef een overzicht van toekomstige plannen, ambities en verbintenissen.

6 tips voor het opstellen van een duurzaamheidsverslag

1. Identificeer de meest relevante duurzaamheidsthema’s

Er is een hoop dat je kunt doen op het gebied van duurzaamheid. Bepaal welke thema’s het meest relevant zijn voor jouw organisatie. Stel prioriteiten op basis van je sector, locatie en belanghebbenden. Dit kan zowel milieu-, als sociale- en governance aspecten bevatten.

Zorg dat de thema’s die je kiest aansluiten bij de strategie en doelstellingen van je organisatie.

6 tips voor het maken van een duurzaamheidsverslag - doelen

2. Stel meetbare doelen

Verduurzamen kan vrij abstract voelen. Het vraagt voornamelijk om een switch in mentaliteit. Toch zijn er een hoop aspecten van duurzaamheid die je gewoon hard kunt maken. Stel SMART doelen op die gerelat

eerd zijn aan de gekozen thema’s. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

3. Verzamel betrouwbare gegevens

Verzamel relevante gegevens die de prestaties van je organisatie meten op het gebied van duurzaamheid. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan energie- en waterverbruik of afvalproductie maar ook externe gegevens zoals certificeringen, audits en benchmarks zijn de moeite waard om te delen in een duurzaamheidsverslag.

4. Communiceer transparant

Transparantie is key bij duurzaamheid. Zeker in een duurzaamheidsverslag. Een duurzaamheidsverslag geeft je de kans om mensen aan te haken bij je verhaal of doelen. Dat kunnen zowel investeerders, klanten als medewerkers zijn. Wees eerlijk in je prestaties, ook als ze tegenvallen. Beschrijf waar verbeterpunten liggen en houd je stakeholders betrokken.

5. Betrek stakeholders

Het betrokken houden van stakeholders is sowieso heel belangrijk. Duurzaamheid doe je samen. Een duurzaamheidsverslag hoef je dus ook niet alleen op te stellen. Vraag input van medewerkers, klanten, leveranciers of andere betrokken organisaties. Hiermee geef je een bredere blik op de prestaties en werkzaamheden die je de afgelopen periode hebt uitgevoerd.

stakeholdersanalyse

6. Gebruik richtlijnen

Je hoeft het wiel echt niet zelf uit te vinden. Er bestaan al richtlijnen voor het maken van een duurzaamheidsverslag. Zo is er de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze richtlijn is opgesteld door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) en geeft een kader waarin je jouw duurzaamheidsverslag kunt maken. Hierbij is rekening gehouden met de ESG richtlijn.

Hulp nodig met je duurzaamheidsverslag?

Kom je er écht niet uit? We helpen je graag aan een duurzaamheidsverslag, of een hele duurzaamheidsstrategie! Ons adviesbureau helpt bedrijven al meer dan 5 jaar met duurzaamheid. Meer weten? Neem direct contact met ons op via het formulier onderaan deze pagina.

Contact opnemen

Laat je gegevens achter en we nemen direct contact met je op!

×