Bitcoin als symbool voor de oude economie

Nu de bank geen rente meer uitkeert, is Bitcoin is voor veel mensen een toevluchtsoord geworden. Meer en meer particuliere beleggers investeren hun centjes in Bitcoins (of andere cryptovaluta). En hoewel ik dat enigszins begrijp, is voor mij Bitcoin symbool geworden voor de oude economie!

“Huh, de oude economie? Maar weet je dan niet dat Bitcoin model staat voor een nieuwe wereld.” Ik hoor het je denken. Dus laat me het uitleggen.

Bitcoin is ontwikkeld om te ageren tegen het bankensysteem. In 2009, midden in de bankencrisis werd deze geïntroduceerd. Banken hadden laten zien dat ze maar moeilijk konden omgaan met de verantwoordelijkheid die ze hebben. Bitcoin was het alternatief dat de banken buitenspel zette. Deze technologie achter Bitcoin, de blockchain, vind ik geweldig en ik denk dat deze nog heel veel goede dingen gaat doen.

 

Keerzijde

Maar de digitale munt heeft een keerzijde en hierover wordt maar weinig gesproken. Het lijkt wel of het er niet over willen hebben. Cryptomunten verbruiken namelijk een onevenredig groot deel van de opgewekte elektriciteit. Bitcoin wordt in feite beheerd door een enorm computernetwerk van deelnemers. Om alle transacties bij te houden en het netwerk veilig te houden, gebruikt het een zogenaamde blockchain. Hiermee worden alle transacties geregistreerd en krijgt iedereen in het netwerk daarvan een kopie. Alle kopieën zijn aan elkaar gekoppeld. Op deze manier wordt het lastig gemaakt om in te breken op het netwerk van de cryptomunt. Iedereen met een krachtige computer kan deel uitmaken van zo’n netwerk. De mensen die deelnemen aan het netwerk van een cryptomunt worden vaak miners genoemd.

bitcoin transactie
Hoe werkt een Bitcoin transactie

Miners

Over de hele wereld wordt de bouw van ict-systemen die Bitcoin, of een andere cryptomunt, minen gestimuleerd. Het zijn gespecialiseerde netwerken van computers die samen non-stop het zware rekenwerk uitvoeren voor de mining van cryptomunten. Zo ontstaan complete Bitcoinfarms. Dat stimuleren geschiedt overigens door het aanbieden van de benodigde energie tegen zeer voordelige tarieven.

Een “goed” voorbeeld hiervan staat in Rusland, net boven de poolcirkel is een systeem gebouwd met maar een doel; het minen van Bitcoins. De locatie is gekozen vanwege de ideale temperatuur voor een dergelijk systeem. De servers genereren veel warmte, maar dat wordt deels opgevangen door de omgeving waarin deze Bitcoinfarm staat. Maar ondanks zijn natuurlijke koeling vraagt dit systeem 11,2 megawattuur. En daarmee trekt zij alle stroom weg uit de lokale energiecentrale. Die overigens op steenkool draait.

Het probleem wordt, mede door het succes van Bitcoin, alleen maar groter. Want hoe meer Bitcoins er in omloop zijn, hoe groter de rekenkracht die nodig is om nieuwe coins te minen. En dus hoe meer elektriciteit daarvoor nodig is.

Bitcoinfarm Stroomvreter energiesleurper
Bitcoinfarm

Het grotere plaatje

De Nederlandse econoom Alex de Vries stelt dat alle datacenters wereldwijd, waarop technologiebedrijven, de cloud, het internet en het gangbare financiële systeem draaien, samen 200 terrawattuur aan elektriciteit per jaar nodig hebben. Het verbruik van Cryptomunten wordt gesteld op 180 terrawattuur (overigens komt dat overeen met anderhalf maal het energieverbruik van Nederland).

Het afgelopen jaar bedroegen de transacties in Bitcoins plus minus 3,7 miljard euro. In traditionele valuta beslaat het totaal aan transacties ongeveer 2.700 miljard euro, maar voor deze traditionele transacties wordt nog geen derde van de energie verbruikt.

Oude economie

Als je er over nadenkt is het best raar. We zetten een server aan die niets anders doet dan stroom verbruiken met maar een doel en dat is Bitcoins minen. Met als enig resultaat winst voor de miner, verder levert het niets dan ellende op.

En dat is de reden waarom voor mij Bitcoin (maar uiteraard bedoel ik daarmee alle cryptovaluta) symbool staat voor de oude economie. Er klopt iets niet in het systeem. Het systeem is verre van duurzaam. Het systeem nodigt namelijk uit om maar meer en meer stroom te verbruiken. En dat in een tijd waarin we zulke grote uitdagingen voor ons hebben en we zo ongelofelijk veel energie stoppen in het verminderen van energieverbruik, dat voelt gewoon niet goed. Dat voelt als een oude economie in een nieuwe zak!

Interesse of vragen?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!


    ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief