07 04


Geschreven op 07.04.2013
door : Simon Werkendam

Vertrouwen

Slechts 1 op de 10 Nederlanders gelooft dat zakelijk leiders en overheidsfunctionarissen de waarheid vertellen wanneer ze geconfronteerd worden met een moeilijke kwestie.
En minder dan 20% vertrouwt erop dat die zakelijke en bestuurlijke elite problemen oplost in sectoren die het moeilijk hebben.

Voila. Daarom hangt er dus zo’n hardnekkig grauwsluier over Nederland.
Dit zijn resultaten uit een net verschenen jaarlijks onderzoek dat wordt gehouden door Edelman, een internationaal PR bureau.

Wat je hooguit verbaast van deze resultaten is dat er überhaupt nog mensen zijn die wel vertrouwen hebben. Laten we eerlijk zijn: de stroom verhalen over wanbestuur en regelrechte criminaliteit door zowel de publieke als private bestuurders lijkt maar niet op te houden. Ook hier in Haarlem ontkomen we er niet aan. Je hoeft alleen maar bij te houden wat er aan de Dreef gebeurt. En het is natuurlijk een gotspe dat banken nog steeds doen alsof ze door God gezonden zijn en wel roepen dat de klant centraal staat, maar vervolgens die klant helemaal niet zien staan. Maar weest gerust. Heb vertrouwen. De rotte appels vallen steeds sneller door de mand of gewoon van ouderdom om. Het komt goed.

Heb vertrouwen, want met Nederland is het al veel beter dan het lijkt.
Zo blijkt uit dat zelfde Edelman onderzoek dat Nederland internationaal bij de top behoort van landen waarin men vertrouwen heeft. Daar staan we tussen landen als Canada, Duitsland en Zwitserland. Ander goed nieuws is dat zo’n 80% van de ondervraagden zegt veel vertrouwen in het mkb te hebben. Dat zijn dus de veelal kleinere bedrijven die we kennen uit de buurt en, heel belangrijk, waar je gewoon een echt mens aan de telefoon krijgt als je ze belt.

Ik denk trouwens eerlijk gezegd dat er veel mensen bij banken en overheidsinstellingen werken die het zelf ook zat zijn dat ze hun klanten niet goed kunnen helpen omdat er zoveel verouderde regeltjes en procedures zijn. Die doen bij hen toch ook het bloed koken? Hoop ik.

Zij die nog twijfelen moeten maar eens denken aan de uitspraak van Oscar Wilde: “I can resist anything, except temptation”. Daarmee wordt een hoop gedrag verklaard. Als een van ons een worst werd voorgehouden, dan vraten we ‘m waarschijnlijk ook op. Daarmee praat ik niet alles goed, maar relativeer het wel.
Geen Menschkeit, wel menselijk.