08 09


Geschreven op 08.09.2011
door : Michiel Pot

Alternatief kerstpakket

Onze Josephine kreeg twee jaar geleden een telefoontje van Gerrie. Gerrie was werkzaam voor een groot Amerikaans bedrijf. Zij werkte bij de Nederlandse vestiging op het hoofdkantoor, samen met ongeveer 140 collega's. Nu was het gebruik bij dat bedrijf dat ze elk jaar met het hele hoofdkantoor een middag en avond op stap gingen. Er werd dan een groot schip gehuurd waarmee ze buitengaats gingen en vervolgens werd er gegokt, kleiduiven geschoten, gegeten en gedronken en dansend en meezingend met een fijne artiest de avond ingegaan. Een groot feest dus.

Maar Gerrie zag op een dag wat dat feest kostte en vroeg zich af of dat geld niet anders en wellicht zinvoller besteed kon worden. Zij verkende Google en stapte naar de directeur. Op internet had zij wat bedrijven gevonden die bedrijfsevents organiseerden met een maatschappelijk karakter. Zo kon het aangename met het nuttige gecombineerd worden. Een leuke dag en je laat bovendien wat moois achter. De directeur keek haar aan en zei even niets. Het was alsof hij zich afvroeg of ze misschien een grap met hem uithaalde of dat ze te veel had gedronken. Toen hij zag dat dat niet zo was, hernam hij zich en zei hij dat hij het idee zeer waardeerde maar dat hij nog niet zo goed voor zich zag dat hij zich tot zijn medewerkers zou richten met de boodschap dat ze dit jaar in plaats van op een minicruise te gaan bejaarden zouden gaan wassen.
Gerrie gaf niet op en zei dat ze zeker wist dat veel meer medewerkers dat wilden. De directeur strekte zijn handen uit alsof hij ermee ging applaudisseren en sprak: overtuig me!

Via het Intranet schreef Gerrie een enquête uit. Alle medewerkers mochten aankruisen wat zij dit jaar wilden doen. Iets sportiefs, de minicruise of iets maatschappelijks. Een overgrote meerderheid koos voor het laatste. Gerrie spoedde zich naar de directeur en overlegde hem het resultaat. Verrast maar enthousiast pikte hij het op en gaf Gerrie opdracht het te organiseren. En daarom belde ze ons. Wij organiseerde een dag die inhoudelijk en qua vorm aansloot op het DNA van het bedrijf en een nieuwe trend was gezet.

Over een paar maanden is het alweer kerst. Dat betekent dat er binnenkort weer nagedacht moet worden over het kerstpakket. Ik zou medewerkers van bedrijven die dit lezen willen uitdagen. Doe hetzelfde als Gerrie. Peil eens bij je collega's wat zij vinden van het jaarlijkse kerstpakket. In voorgaande jaren organiseerden wij met enige regelmaat kerstevents voor bedrijven met een maatschappelijk karakter. Of je het nu hebt over teambuilding, het creëren van bedrijfstrots of het ontwikkelen van zingeving voor je medewerkers, er gaat niets boven het gezamenlijk beleven van het kerstgevoel door iets te geven aan een ander terwijl je zelf een mooi kerstevent hebt. Dus dit jaar geen tomatensoep en crackers, maar een kerstmarkt voor bejaarden of een kerstdiner voor daklozen of…, nou, pols eerst je collega's, stap naar de directeur, overtuig hem en bel dan onze Josephine!