05 08


Geschreven op 05.08.2011
door : Michiel Pot

VAKANTIETIP: Filantropische concept store in Parijs

Tussen de bekenden opvallende concept stores in Parijs als Spree, Colette, Auguste en Killiwatch is sinds kort een concept store te vinden van een hele nieuwe soort. Een creatieve concept store gericht op de bewuste consument. De store heet Merci en is opgericht door Marie-France en Bernard Cohen, oprichters van de kledinglijn Bonpoint. het bijzondere is dat de gehele winst van Merci wordt gedoneerd aan een stichting voor jonge vrouwen in Madagascar.
Het concept voor de winkel is volgens de bedenkers geboren uit een droom. En die droom is ook verwerkt in het ontwerp en de inrichting van de de winkel. De decoratieve rode Fiat Cinquecento bij de ingang is het begin van het gebruik van veel bijzondere accessoires die inderdaad soms uitnodigen tot dromen.

De winkel wordt over een oppervlak van 1500 meter gekenmerkt door esthetische eenvoud. Elegant en speels. Er is een cafe, een bibliotheek en een restaurant. Het assortiment van Merci is erg breed. Kleding, bloemen, tuinaccessoires, parfums, meubels maar ook tweedehands boeken. Een groot deel van de kleding is exclusief ontworpen voor Merci.

Enige verbetering is volgens mij nog aan te brengen in de presentatie van het doel. Van de stichting voor jonge vrouwen in Madagaskar is weinig transparante informatie terug te vinden. 
Maar in Franse recensies heeft Merci sinds haar opening in maart veel juichende commentaren van vooral de Parijse cultural creatives gehad. De mogelijkheid om ingetogen luxe te combineren met filantropie lijkt goed te vallen en genoeg onderscheidend van andere Parijse concept stores.
Mocht je op de terugreis vanuit het zuiden nog wat tijd over hebben dan is een bezoek aan Merci zeker aan te raden. Hier vindt je de locatie op Google maps.